Při střelbě v americkém El Pasu na hranici s Mexikem zemřelo podle úřadů několik lidí

Střelba v nákupním středisku ve městě El Paso na jihu USA, které leží na hranicích s Mexikem si vyžádala nejméně 15 mrtvých a množství zraněných. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na místní média. Podle reportéra televize CNN bylo v obchodním centru několik tisíc lidí. Podle mluvčího místní policie je ve vazbě jeden podezřelý; starosta nejprve uvedl, že jsou ve vazbě nejméně tři. Zatím nelze vyloučit, že střelců bylo více.

„Když jsme čekali na placení, uviděla jsem vbíhat několik střílejících mužů. Byli nejméně tři nebo čtyři. Neviděla jsem jejich obličeje. Všichni byli oblečeni v černém,“ řekla svědkyně střelby Adriana.

Mluvčí místní policie Robert Gomez uvedl, že při střelbě bylo několik lidí zraněno, a podle mluvčího místní nemocnice jeden už zemřel. Motiv činu podle Gomeze není jasný, je předmětem vyšetřování. Policie uvedla, že v místě už se nestřílí, stále je ale jeho okolí uzavřeno. Na místo dorazili také agenti FBI i hraniční policie.

„Prohledáváme několik lokalit, hlavně Walmart, ale také nákupní centrum a celou oblast. Nemyslíme si, že hrozí bezprostřední nebezpečí. V této chvíli tady není aktivní střelec, ale to neznamená, že jsme oblast prohlásili za bezpečnou,“ uvedl představitel policie v El Pasu Enrique Carrillo.

Podle CNN bylo při střelbě zraněno nejméně 22 lidí. Mluvčí univerzitní nemocnice v El Pasu podle AP řekl, že jeden člověk ze 12 zraněných, kteří byli do této nemocnice převezeni, zemřel. Uvedl také, že mezi zraněnými byly dvě děti ve věku dva a devět let, které byly posléze ve stabilizovaném stavu převezeny do místní dětské nemocnice. Dalších 11 zraněných přijala nemocnice Del Sol. 

Podle mluvčího policie Gomeze je ve vazbě jeden podezřelý, muž neznámého věku. Podle vyjádření viceguvernéra státu Texas Dana Patricka v televizi Fox News je podezřelému pachateli 21 let.

„Byl to muž, který měl na sobě khaki kalhoty a kryl si uši sluchátky, která mají zabránit tomu, aby si poranil uši. Což znamená, že střelba byla velmi dobře připravená a že nebyla náhodná,“ uvedl ve vysílání ČT Tomáš Klvaňa z Institutu mezinárodních studií.

O motivaci se podle něho teprve spekuluje, ale je to nákupní středisko, které je velmi blízko mexické hranici a je velmi populární mezi mexickými turisty, kteří tam jezdí nakupovat. „Jestli je to nějakým způsobem svázáno s mexickou turistikou se zatím neví, spekuluje se o tom, že to mohl být i nějaký rozzlobený bývalý zaměstnanec, nebo tím motivem mohl být terorismus, ale zatím žádná informace nebyla potvrzená,“ dodal Klvaňa.

Ke střelbě v El Pasu se na Twitteru vyjádřil i prezident Donald Trump. „Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s Vámi všemi,“ napsal na Twitteru.

Incident oznámila policie na Twitteru dvě hodiny po poledni místního času. Varovala obyvatele, aby se nepřibližovali k obchodnímu domu Walmart a sousednímu nákupnímu středisku Cielo Vista. Na sociálních sítích se nejdříve objevovaly spekulace o zraněných a fotografie lidí, jak s rukama nad hlavou opouští středisko Walmart.

Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že šílení střelci nejsou v USA neobvyklým jevem. Naposledy minulou neděli devatenáctiletý muž zastřelil tři lidi na gastronomickém festivalu v kalifornském městě Gilroy, poté spáchal sebevraždu. 

Téměř milionové město El Paso leží na hranicích s Mexikem, na druhé straně hranice je více než milionové město Ciudad Juárez.