Katalánský zápas o samostatnost si bere time-out

Barcelona – Nejdřív tvrdili, že jejich přímočarý boj o samostatné Katalánsko neohrozí ani Ústavní soud. Nyní ale podle všeho tamní separatisté přerušují kampaň před referendem. To se má konat 9. listopadu. Podle včerejšího verdiktu nejvyšší soudní instance v zemi ale hlasování musí počkat do doby, než bude jasné, zda není v rozporu s ústavou. Bohatý region na východním pobřeží Španělska dlouhodobě koketuje s možností osamostatnit se. Novou motivaci Katalánci získali v nedávném vyhroceném referendu ve Skotsku.

Katalánská vláda bude respektovat zákony, řekl její mluvčí Francesc Homs k rozhodnutí přerušit kampaň před hlasováním. „Zároveň je ale katalánská vláda připravena pokračovat v procesu směřujícím k referendu,“ dodal.

Soudci si vzali čas na rozmyšlenou, který se ale podle jejich mluvčí může protáhnout na měsíce či roky. Premiér Španělska Mariano Rajoy dlouhodobě trvá na tom, že referendum je nezákonné. „Nic a nikdo nemůže rozbít svrchovanost španělského státu,“ dodal Rajoy. O osudu země může podle něj rozhodovat jen veškerý španělský lid, a nikoli „jen jedna jeho část“. Vypsání referenda proto označil za „demagogické“ a „nedemokratické“.

Premiér věří, že ústavní soud referendum zakáže. Stejně jako parlament totiž už letos chystané referendum označil za nezákonné. Katalánský parlament proto změnil taktiku a vyhlásil zákon o všelidovém hlasování, které jako referendum vypadá, ale jehož výsledek není na Španělsku právně vymahatelný.

Vlajka katalánské nezávislosti
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Volání po nezávislosti sílí mezi 7,5 miliony Katalánců od roku 2010, kdy Ústavní soud upravil podmínky autonomie Katalánska, kromě jiného odstranil uznání katalánského „národa“. Když Madrid v roce 2012 navíc zamítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní, rozhodl se Mas uspořádat referendum. Ekonomicky prosperující region má dlouhodobě pocit, že doplácí na chudší regiony Španělska.