Napříč světem se pochodovalo za lepší klima – v New Yorku přes 300 tisíc lidí

New York – Statisíce lidí prošly centrem New Yorku v rámci celosvětové kampaně za účinnější boj proti klimatickým změnám. K davu se připojil také generální tajemník OSN Pan Ki-Mun, bývalý americký viceprezident Al Gore, newyorský starosta Bill de Blasio nebo třeba herec Leonardo DiCaprio. Podobné demonstrace se konaly i v dalších zemích světa od Británie až po Afghánistán či Bulharsko. Symbolický pochod předcházel úterní schůzce představitelů OSN, jejímž tématem bude mimo jiné právě pokus sladit podmínky nové dohody o snižování škodlivých emisí.

Podobných protestních průvodů se v neděli podle BBC po celém světě konalo na 2 000. Jen na pochod v newyorské čtvrti Manhattan vyrazilo podle organizátorů asi 310 tisíc lidí. Pan Ki-Mun bude problémy spojené s klimatem řešit také na úterním jednání se 125 představiteli států OSN. Půjde o první podobné setkání od kodaňské konference v roce 2009, která kvůli neshodám velmocí nepřinesla zásadnější průlom.  

Šéf OSN si od setkání sliboval možnost dodat silnější impuls k připravované dohodě o klimatu. Klíčový dokument totiž mají všechny členské země podepsat už na konci příštího roku. Aktuálnímu jednání na půdě OSN předchází série symbolických hapenningů v ulicích měst.

Jak popsala agentura Reuters, Pan Ki-mun se pochodu zúčastnil ruku v ruce s britskou primatoložkou Jane Goodallovou a francouzskou ministryní životního prostřední Ségolene Royalovou. „Toto je planeta, na které budou žít následující generace,“ řekl šéf OSN novinářům. „Neexistuje žádný Plán B, protože nemáme žádnou Planetu B,“ dodal.

S podobným cílem, tedy přimět politiky k rychlejšímu jednání, se rozhodl zúčastnit newyorského průvodu nejen tajemník OSN, ale také populární herec Leonardo DiCaprio. Ten se nedávno stal ambasadorem míru Spojených národů se zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. Sám už v roce 1998 založil nadaci zaměřenou na ochranu životního prostředí.

Ke stejnému průvodu se v New Yorku podle BBC připojí také aktivista a bývalý viceprezident USA Al Gore nebo šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Vedle známých tváří se jej účastní také vědci, klimatologové, náboženští představitelé nebo přeživší hurikánu Katrina a tropické bouře Sandy.

Statisíce lidí v ulicích vzkázaly politikům: Konejte rychleji (zdroj: ČT24)

Newyorské demonstranty měl přijít podpořit i starosta města Bill de Blasio, který zároveň představil nový plán, jak snížit emise skleníkových plynů v New Yorku. Emise by podle něj měly do roku 2050 poklesnout o 80 procent z hodnot roku 2005. V plánu se například mluví o tom, že všech 3 000 budov vlastněných městem by mělo být do budoucna vybaveno úsporným vytápěním, chlazením a osvětlením. „Klimatické změny představují existenciální hrozbu pro Newyorčany a pro naši planetu,“ uvedl de Blasio.

V Londýně se dnešní demonstrace zúčastnila například herečka Emma Thompsonová či módní návrhářka Vivienne Westwoodová. Tisíce lidí pochodovaly centrem města až k budově parlamentu. „Politici neukazují svou vůli. Tady není problém s vědou, tady je problém s politickou vůli,“ uvedl Ben Phillips z nevládní organizace Oxfam. „Proto je tak důležité, že tu dnes lidé pochodují,“ dodal. .

Tání ledu
Zdroj: ČT24

Nedělní protestní akce se připravovala půl roku. Průvody se konají na místech od Papuy Nové Guineje přes Londýn až po Rio de Janeiro. Právě tam například aktivisté nasvítí známou sochu Krista nazeleno.

Právě OSN letos v březnu vydala obsáhlou studii klimatického panelu OSN, která upozorňuje na stoupající teploty. Klimatické změny mají podle OSN dopadat nejvíc na chudé země. Zatím nejobsáhlejší zpráva, která vychází ze 12 tisíc světových studií, varuje, že globální změny přijdou rychleji a dřív, než se odhadovalo. Zveřejnili ji členové Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN.

Zpráva také vyzývá členské státy, aby obratem zakročily a emise skleníkových plynů i přes obrovské náklady regulovaly. Nicnedělání bude podle nich ve výsledku stát daleko víc. Skeptici ale závěry vědců odmítají. Na ruku jim hraje nejčastěji argument, že stoupání průměrné teploty zpomalilo, přestože objem světových emisí stále roste.