Jsou krásné, avantgardní a hlavně unikátní. Slavná britská výstava láká na designové zahrady

Známí květináři, pěstitelé a experti na rostliny se sjeli na výstavu zahradního návrhářství Chelsea Flower Show v Londýně. Ta probíhá každoročně pět dnů v květnu v areálu botanické zahrady Royal Hospital Chelsea. Na jednu z nejznámějších výstav na světě se přišli podívat i členové britské královské rodiny nebo herečka Judi Denchová.

Chelsea Flower Show, která letos probíhá od 21. do 25. května, pořádá od roku 1862 společnost Royal Horticultural Society a sjíždí se na ni davy návštěvníků z celého světa. Britské podívané s více než 150 tisíci návštěvníky ročně se přezdívá také Velká jarní výstava.

K vidění jsou avantgardní zahrady s různými květinovými nápady, nebo také ty menší urbanistické, případně divočejší lesní zahrádky. Nadšení zahrádkáři se do Londýna jezdí inspirovat nejen různými designy, ale také nakoupit důležité pěstitelské a zahrádkářské potřeby. Vstupenky jsou omezené, kupují se předem a jejich cena se pohybuje od 45 (1323 korun) do 107 liber (3146 korun).

Nadchla i česká výstava

V České republice se třikrát ročně koná na olomouckém Výstavišti Flora květinová výstava Flora Olomouc. Letos nesla hlavní expozice název Strom života a představovala spojení květin a skla. V roce 2019 nejstarší podobnou výstavu v Česku navštívilo více než 65 tisíc lidí, tedy o pět tisíc více než loni.

Podle komentáře historika a novináře Robina Lane Foxe pro list The Financial Times je Flora Olomouc natolik působivá, že může Chelsea Flower Show směle konkurovat. Kromě „autobusů s Němci“ o ní za hranicemi zaslechl málokdo, upozornil.

„Město Olomouc na Moravě má elegantní městské centrum, dobrou univerzitu a slavný mezinárodní filmový festival. Netušil jsem ale, že má také Floru, obrovskou květinovou výstavu v hlavním parku, ve Smetanových sadech,“ uvádí Fox, podle něhož by si Británie neměla myslet, že zahradnictví je pouze jejím „darem světu“.