Byl to akt sebeobrany, tvrdí KLDR o sobotním raketovém testu

Severokorejský raketový test, na který minulý týden dohlížel vůdce Kim Čong-un, byl „pravidelným testem a aktem sebeobrany“, uvedlo v prohlášení severokorejské ministerstvo zahraničí. Jak poznamenala agentura Reuters, sobotní test byl vůbec první zkouškou balistické střely, kterou KLDR provedla od listopadu 2017, kdy odpálila mezikontinentální střelu dlouhého doletu.

„Nedávné cvičení naší armády nebylo ničím jiným než součástí pravidelného vojenského výcviku a necílilo na nikoho ani nevedlo ke zhoršení situace v regionu,“ citovala z prohlášení diplomacie severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Podle analytiků se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového setkání Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. 

Chtějí nás napadnout, zní z KLDR

Jižní Korea již v sobotu vyzvala svého severního souseda, aby „přestal s jakýmikoli činy, které by vyhrotily vojenské napětí na Korejském poloostrově“. Severokorejská diplomacie toto prohlášení kritizovala. Uvedla, že existuje dvojí standard, kdy Jižní Korea a Spojené státy rovněž podnikají vojenská cvičení, ale kritika se v té souvislosti neobjevuje téměř žádná. 

„Pouze naše pravidelné a sebeobranné armádní cvičení je označeno za provokaci. Jde o další z neskrývaných pokusů, jak tlačit na odzbrojení našeho státu a nakonec nás napadnout,“ prohlásil mluvčí severokorejského ministerstva. „Myslíme si, že je to velmi politováníhodné,“ dodal.

Světové agentury s odkazem na jihokorejskou armádu informovaly, že Severní Korea v sobotu provedla test několika střel krátkého doletu z přístavního města Wonsan na východě země směrem na východ k Japonskému moři.

Trump se snaží Kim Čong-una přesvědčit o jaderném odzbrojení, jejich únorové jednání však ztroskotalo. Rozhovory od té doby nepokročily a KLDR pohrozila, že přehodnotí dřívější zastavení raketových a jaderných testů. Podle satelitních snímků v posledních týdnech začala obnovovat činnost nejméně na jedné základně sloužící před začátkem rozhovorů k raketovým zkouškám.