„Požadavkům USA se nepodrobíme.“ KLDR zvažuje ukončení jaderných rozhovorů

Severní Korea zvažuje po neúspěšném summitu v Hanoji zastavení rozhovorů o jaderném odzbrojení se Spojenými státy. V krajním případě může i přehodnotit zákaz svých raketových a jaderných testů, oznámila přední severokorejská diplomatka Čche Son-hui. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a poradce pro národní bezpečnost John Bolton podle ní ve Vietnamu vytvořili „atmosféru nepřátelství a nedůvěry“. Pompeo později vyjádřil naději, že jednání budou pokračovat.

„Nemáme v úmyslu podrobit se požadavkům Spojených států v jakékoliv podobě, ani se nechceme zapojovat do jednání tohoto typu,“ zdůraznila náměstkyně severokorejského ministra zahraničí Čche Son-hui v reakci na únorové jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una, které skončilo kvůli vzájemnému neakceptování požadavků bezvýsledně.  

Pompeo a Bolton „vytvořili atmosféru nepřátelství a nedůvěry, a tím znemožnili konstruktivní snahu o jednání mezi nejvyššími představiteli obou zemí,“ dodala Čche s tím, že severokorejský lídr brzy vydá v souvislosti s dalším postupem vlastní prohlášení.

USA jako gangsteři

Diplomatka podle agentury AP také řekla, že Washington na summitu promarnil jedinečnou příležitost, a varovala, že Kim může přehodnotit moratorium na testy jaderných zbraní a raket. „Chci jasně říci, že gangsterský postoj Spojených států ve výsledku situaci zhoršuje,“ řekla. Dodala, že „osobní vztahy mezi nejvyššími lídry jsou stále dobré a jejich osobní chemie je neuvěřitelně skvělá“.

Pompeo přitom doufá, že rozhovory budou pokračovat. Podle něj to není poprvé, co ho Severní Korea přirovnala ke gangsterovi. Ministr očekává, že Kim dostojí svému slibu neobnovit jaderné a raketové testy. Nabídka, s níž přišla KLDR k jednáním do Hanoje, podle něj nebyla pro USA přijatelná.

Summit v Hanoji skončil předčasně a podepsáno nebylo ani plánované společné prohlášení obou stran. Severokorejská strana podle Washingtonu požadovala, aby byly zrušeny všechny sankce vůči KLDR, což americký prezident a jeho delegace odmítli.

Severokorejský ministr zahraničí však několik hodin po skončení summitu uvedl, že Severní Korea žádala pouze částečné zrušení sankcí, které se týkají civilní ekonomiky a prostředků obživy severokorejského obyvatelstva a nesouvisejí s vojenskými sankcemi.

Trump se s Kimem sešel poprvé loni v Singapuru. Severokorejský diktátor tam prohlásil, že se chce vzdát jaderných zbraní, žádný časový harmonogram k tomu ale nebyl stanoven.