Střelec v synagoze u amerického San Diega zabil jednu ženu, další tři lidi zranil

Při sobotní střelbě v synagoze ve městě Poway poblíž San Diega v USA zemřel nejméně jeden člověk a další byli zraněni. Podle úřadů je obětí žena, která podlehla zraněním. Policie jako pachatele zadržela devatenáctiletého Johna Earnesta, který sám zavolal tísňovou linku a po příjezdu hlídky vystoupil ze svého auta s rukama nad hlavou. Podle médií zřejmě neměl komplice. Americký prezident Donald Trump a další politici útok označili za antisemitský a odsoudili jej.

První zprávy hovořily o čtyřech zraněných lidech, které převezli do nemocnice. Podle starosty Powaye Steva Vause v případě tří z nich nejde o poranění, která by je ohrožovala na životě. Jedna žena ale na následky zranění zemřela.

Televizní stanice KGTV 10 News uvedla, že mezi zraněnými je i rabín, který bohoslužbu v synagoze ortodoxního hnutí Chabad vedl. Svědek řekl televizi KGTV, že se rabín pokoušel střelce i lidi v synagoze uklidnit, volal po jednotě a modlil se za mír i poté, co byl postřelen.

Starosta Powaye považuje čin za útok z nenávisti, a to kvůli „výrokům, které střelec pronášel“. S odkazem na osoby, které byly svědky útoku, přiblížil, že díky „statečným lidem“, kteří byli na shromáždění, věc „jistě neskončila ještě horší tragédií“.

Na střelce, který se poté snažil z místa ujet, vypálil člen pohraniční stráže, jenž byl v tu dobu mimo službu, ale nezasáhl ho. Zadržel ho pak jiný policista, kterému se vzdal.

Místní šerif William Gore uvedl, že útočník střílel puškou AR-15, která je civilní verzí armádních útočných pušek M16 a M4. Pušku AR-15, jak média připomínají, pachatelé masových útoků často používají.

Příspěvky na sociálních sítích

Podezřelý odjel z místa útoku a pak sám zavolal na tísňovou linku, kde čin oznámil a udal místo, kde se nalézá. Útočník podle Gorea nemá záznam v rejstříku trestů. Osoba stejného jména asi hodinu před útokem umístila na internetu protižidovský vzkaz. Podle agentury AP v něm mimo jiné tvrdí, že útok pomohl naplánovat a financovat známý youtuber.

Vzkaz byl zveřejněn na diskuzním portálu 8chan a autor v něm uvádí, že se inspiroval teroristickým útokem na dvě mešity v novozélandském městě Christchurch, kde australský pravicový extremista zabil 50 lidí. Napsal rovněž, že inspirací byl i loňský útok v synagoze v Pittsburghu.

Podle Gorea nyní úřady zkoumají zprávy na sociálních sítích a zločin vyšetřují jako možný útok z nenávisti. „Shromažďujeme digitální důkazy, víme o jeho údajném prohlášení, které teď ověřujeme a zjišťujeme jeho pravost,“ prohlásil.

Útok na závěr židovského svátku, půl roku po jiné střelbě v synagoze

Incident se stal v poslední den židovského svátku pesach. Oslavy začaly dopoledne místního času a měly vyvrcholit večer. Policie byla přivolána krátce před polednem. Šéf policie v San Diegu David Nisleit řekl, že jeho lidé posílí hlídky u míst, kde se shromažďují věřící.

Loni v říjnu se střílelo také v synagoze v Pittsburghu v americkém státě Pensylvánie, tehdy zemřelo jedenáct lidí a další byli zraněni. Federální prokuratura střelce obvinila z 29 trestných činů, které souvisejí s násilím vůči věřícím a s použitím střelné zbraně s cílem úmyslného zabití. Šlo o nejkrvavější protižidovský útok v dějinách USA.