K vraždě Jána Kuciaka se přiznal bývalý voják Marček, uvedla RTVS

Bývalý profesionální voják Miroslav Marček se přiznal k zastřelení slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Informovala o tom RTVS.

Někdejší profesionální voják Miroslav Marček byl obviněn v září spolu s dalšími několika podezřelými. Byli mezi nimi i jeho příbuzný a bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, podnikatel Zoltán Andruskó a podnikatelka Alena Zsuzsová, která údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera.

Petr Obrovský ze Slovenska: Marčekovo přiznání je zvratem v případu Kuciakovy vraždy (zdroj: ČT24)

„Média to hodnotí jako zvrat ve vyšetřování. Dosud se totiž myslelo, že Marček byl pouze řidičem, který na místo přivezl jiného obviněného, a sice Tomáše Szabóa a že střílel právě Szabó,“ přiblížil význam posledního vývoje zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Poslední informace tedy nasvědčují, že jejich role byly přesně opačné.

Další přiznání

Marček a Szabó jsou bratranci. První jmenovaný sloužil v armádě od roku 2013 v hodnosti desátníka. Oba byli podle serveru Aktuality.sk známí ve slovenském Kollárově jako „řešitelé problémů“. Minulý týden se měl podle serveru Marček přiznat k jiné vraždě z roku 2016, kdy měl údajně spolu se Szabóem zavraždit podnikatele Petra Molnára.

Kuciak předloni psal mimo jiné o podezřelých transakcích, do kterých byly podle něj zapleteny Kočnerovy firmy a při kterých přišel stát o miliony eur na dani z přidané hodnoty. Věnoval se také jiným kauzám, které byly spojovány s Kočnerem.

Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni loni v únoru. Čin otřásl Slovenskem a vedl k pádu tehdejšího premiéra Roberta Fica, který pod tlakem veřejnosti odešel z čela vlády.