Překvapivé rozuzlení. Indonésanka podezřelá z vraždy Kimova bratra je na svobodě

Horizont ČT24: Nečekaný zvrat v případu vraždy Kim Čong-nama (zdroj: ČT24)

Malajsijská prokuratura bez udání důvodu stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Indonésanku Siti Aisyahovou kvůli útoku na bratra diktátora Kim Čong-una. Indonésanka už je na svobodě. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu dvojice žen na letištním terminálu v Kuala Lumpuru vstříkla do obličeje nervový plyn VX. Podle agentury AP byl kvůli propuštění Indonésanky pozastaven i proces s Vietnamkou Doan Thi Huong.

Podle agentury Reuters šestadvacetiletá Aisyahová opustila budovu soudu krátce po slyšení, na kterém soudce rozhodl, že vyhoví žádosti prokuratury o stažení obžaloby. „Jsem překvapená a velmi šťastná,“ prohlásila Indonésanka.

Ze záznamů bezpečnostních kamer na letišti je zřejmé, že obě ženy přistoupily 13. února 2017 ke Kim Čong-namovi a vstříkly mu do obličeje neznámou látku. Následná pitva odhalila, že se jednalo o nervový plyn VX, který OSN řadí mezi látky hromadného ničení. Otrava se u Kim Čong-nama projevila během několika minut. Zemřel při převozu do nemocnice.

Podezřelé tvrdí, že mělo jít o reality show

Obžalované ženy se od svého zadržení v roce 2017 hájily tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že vstříknutí látky do obličeje Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

Podle obhajoby neměla ani jedna z žen k vraždě Kim Čong-nama žádný motiv a staly se jen pěšáky zataženými do politicky motivované vraždy zosnované Severní Koreou.

Ještě loni v srpnu malajsijský soud přitom uvedl, že z důkazů obžaloby je patrné „dobře naplánované spiknutí“ mezi oběma ženami a čtyřmi Severokorejci podezřelými z plánování vraždy. 

Chemik ovšem během soudního líčení oznámil, že vedlejší produkt plynu VX objevil na oblečení Indonésanky a že čistou formu bojové látky nalezl na svršku Vietnamky. Stopy smrtící substance byly i na Vietnamčiných nehtech.

Severní Korea vinu popírá

Kim Čong-nam byl nejstarším synem bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Před smrtí žil řadu let v zahraničí, neboť v KLDR upadl v nemilost. Analytici předpokládají, že ho Kim Čong-un, který měl stejného otce, ale jinou matku, mohl vnímat jako ohrožení své vlády.

Jižní Korea a Spojené státy věří, že za akcí stojí režim v KLDR. Podle jihokorejských zpravodajských služeb měli akci zosnovat zástupci severokorejského ministerstva vnitřní bezpečnosti a zahraničí. Pchjongjang to ale odmítá.