Móda oblékla černou. Zemřel Karl Lagerfeld

Reportáž: Zemřela módní ikona Karl Lagerfeld (zdroj: ČT24)

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel v Paříži módní návrhář Karl Lagerfeld. Informují o tom francouzská média. Na módních akcích byl nepřehlédnutelný: dlouhé bílé vlasy stažené do ohonu, nezbytné tmavé brýle, masivní prsteny a v ruce vějíř. Designér s přezdívkou Císař zanechal svůj oblíbený černo-bílý otisk hned u několika značek, úspěch slavil i jako fotograf. Od roku 1983 řídil módní dům Chanel.

Podle francouzského listu PurePeople mistr vysoké krejčoviny zemřel v pařížské Americké nemocnici. Hospitalizován byl podle deníku Paris Match v pondělí večer. Příčina úmrtí není zatím známá.

Karl Lagerfeld s Kylie Minogue na přehlídce Chanelu v lednu 2004
Zdroj: Nebinger Frederic/ČTK/ABACA

Lagerfeldův zdravotní stav byl už několik týdnů zdrojem znepokojivých spekulací. V druhé polovině ledna poprvé za dobu své kariéry šéfa Chanel chyběl na módní přehlídce značky. Firma ale příznivce módního návrháře uklidňovala, že je pouze unavený.

Návrhář ohledně svého věku mlžil

Podle rodného listu se měl narodit v roce 1933 v Hamburku. Lagerfeld sám však tvrdil, že na svět přišel až o pět let později. „Možná je mi sedmdesát, ale jsou lidé, kteří tvrdí, že je mi už pětasedmdesát let,“ tvrdil před jedenácti lety, když si svět připomínal jeho jubileum. „Je mi to jedno, nesnáším oslavy narozenin,“ dodal tehdy.

Lagerfeldův otec pocházel z rodu švédských obchodních bankéřů, který zbohatl na kondenzovaném mléce. Matka byla německou violoncellistkou. Podle zlých jazyků byly Lagerfeldovy hrátky s věkem jen dalším z jeho výstředních kousků.

Vyznavač kultivovaného „dandy stylu“ navrhoval vedle oděvů i boty, porcelán, brýle, parfémy, divadelní a filmové kostýmy (pro zpěvačku Kylie Minogue připravil část oblečení na turné Showgirl) i bytové interiéry.

Provozoval vlastní vydavatelský dům, vlastní značku a také neustále rozšiřoval svoji sbírku vějířů. Současně odmítal používat mobilní telefon, SMS i e-mail a své návrhy osobně provázel od prvního náčrtu až po finální komunikaci s tiskem.

V soutěži mladých talentů ho ještě předstihl kolega Yves Saint Laurent

Na vrcholu módního Olympu stanul v roce 1983, kdy přijal místo šéfdesignéra Chanelu. Později přišel i s vlastní luxusní značkou Lagerfeld Gallery, která zaštiťuje celou řadu obchodních aktivit.

Já jsem na něm obdivovala, že každá jeho kolekce byla jiná, vždy byla plná nápadů, on se neopakoval. Také jsem uznávala, že (zároveň) zachovával duši Chanel, v jeho kolekcích bylo vždy něco nového, (ale) vždy tam byl cit, idea odkazu Coco Chanel.
Liběna Rochová
módní návrhářka

V roce 2004 ale vytvořil i kolekci, jež rozhodně necílila jen na nejbohatší klientelu. Spojil se totiž se švédským koncernem Hennes&Mauritz (H&M), a svého Lagerfelda si tak mohl koupit kdokoli z ulice a lidé se o kousky doslova prali.

Lagerfeld, který dlouhá léta pobýval ve Francii, od mládí hovořil čtyřmi jazyky: francouzsky, anglicky, italsky a německy. Vždy se zajímal o historii a hlavně také rád kreslil, takže rodiče ho poslali studovat přímo do Mekky umělců – do Paříže.

V roce 1955 zaslal svou módní kresbu do soutěže organizované mezinárodní vlnařskou společností. Vítězem se tehdy sice stal devatenáctiletý Yves Saint Laurent, jeho vrstevník Lagerfeld ale získal cenu za nejlepší návrh vlněného pláště.

Jedním z porotců byl i Pierre Balmain, který mu poté nabídl práci ve svém studiu. Lagerfeld tam zůstal tři roky a naučil se kreslit, stříhat, šít, vybírat materiály a doplňky. Poté přešel do salonu Jeana Patoua, kde už mohl sám navrhovat kolekce.

V 70. letech do Lagerfeldova života vstoupila značka Chloé a jeho přehlídky se vždy dvakrát ročně staly přední událostí módní branže. O několik desetiletí později proslavil modelku Claudii Schifferovou, která se stala jeho múzou.

Karl Lagerfeld a Claudia Schifferová na berlínském Fashionweeku v červenci 2008
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Lagerfelda bavily i fotky, textil či nábytek

Kromě práce, fotografování (nafotil například kampaň pro šampaňské Dom Pérignon), knih či Francie 18. století byl Lagerfeldovou láskou i dobový nábytek. S jeho pořizováním začal záhy po svém příchodu do Paříže.

Do návrhářovy sbírky patří také nejrůznější textilie, plastiky a obrazy. Mnoho z nich našlo své místo v Lagerfeldových četných nemovitostech, do kterých se ale jen málokdo podívá. Některé věci se však objevovaly v aukcích, návrhář totiž sbírky čas od času rozprodával.

Excentrický Lagerfeld šokoval i tím, jak radikálně dokázal změnit svoji image – podařilo se mu zhubnout dvaačtyřicet kilogramů. O dietě a receptech pak spolu se svým lékařem napsal knihu. „Není to zázračná dieta, tak jako při každé i zde šlo o disciplínu,“ řekl.

Když se prý jednou díval na fotografie, kde měl svých 102 kilogramů, tak si pomyslel: „Matka by zešílela, kdyby mě viděla. Podle ní byla hanba mít velikost větší než 38.“ Od té doby se údajně pyšnil velikostí XS.