Čína odsoudila předního obhájce lidských práv. Wang stráví za mřížemi půl dekády

Známý advokát a obhájce lidských práv Wang Čchüan-čang dostal v Číně trest 4,5 roku vězení za podvracení státní moci. Kromě toho přišel na pět let o politická práva. Verdikt vynesl soud ve městě Tchien-ťin na severovýchodě Číny. Proces proběhl za zavřenými dveřmi. Manželka odsouzeného disidenta Li Wen-cu řekla České televizi ještě před vynesením rozsudku, že se obává o manželův život.

Wang se zabýval případy, které čínské úřady vnímají velmi citlivě, například obviněním z policejního násilí. Hájil politické aktivisty, členy zakázaného duchovního hnutí Fa-lun-kung a rolníky, kterým vyvlastnili půdu.

V srpnu 2015 se stal Wang nezvěstným při zátahu proti aktivistům za lidská práva a právníkům. Podle agentury AP neměl více než tři roky přístup ke svým právníkům nebo rodině.

Čínský prezident Si Ťin-pching od nástupu k moci rozšiřuje tažení vůči disentu s poukazem na nutnost posílit bezpečnost a stabilitu země. Wang patří mezi více než dvě stě právníků a obhájců lidských práv, kteří byli zadrženi v roce 2015, desítky z nich skončily před soudem a ve vězení.

Oficiálně byl Wang obviněn z podvracení v lednu 2016. Jeho manželka Li Wen-cu si v prosinci stěžovala, že jí úřady nedovolují manžela navštěvovat, stejně jako sedmi právníkům, které najala na jeho obhajobu. Organizace hájící lidská práva označily proces za předstíraný. O osud advokáta se zajímají Německo, Spojené státy i Evropská unie.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová telefonovala s Li Wen-cu (zdroj: ČT24)

Li Wen-cu pro ČT: Obávám se o manželův život, mě policie stále sleduje

Manželka odsouzeného disidenta Li Wen-cu řekla České televizi ještě před vynesením rozsudku, že se obává o jeho život a zdraví. „Ze zkušeností zatčených v rámci akce ‚709' (označení pro zátah na disidenty z roku 2015 – pozn. red.) vím, že byli surově mučeni,“ uvedla disidentova žena.

„Během té doby, co jsem se snažila manžela najít, jsem sama čelila mnoha různým tvrdým zákrokům. Byla jsem donucena se stěhovat, zatímco jsem pátrala po manželovi. Zadržovala mě policie a mnohokrát jsem čelila z její strany násilí,“ pokračovala. 

„Policie mě pořád sleduje a je to tak po většinu mého života. V místě, kde žiji, je nainstalováno mnoho kamer,“ dodala Li Wen-cu, která je v domácím vězení.