„Byl to velký dar.“ Seehofer bilancoval deset let v čele CSU, novým lídrem je Söder

Události: Seehofera v čele bavorské CSU vystřídal Söder (zdroj: ČT24)

Potleskem vestoje se v sobotu členové bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) rozloučili s Horstem Seehoferem, který po více než deseti letech skončil v čele strany. Za svého nástupce devětašedesátiletý politik na sjezdu v Mnichově navrhl o 17 let mladšího bavorského premiéra Markuse Södera, kterého delegáti posléze většinou 87,4 procenta hlasů zvolili novým předsedou.

Pro Södera se vyslovilo 674 delegátů, proti jich bylo 97. „No jasně. Děkuji za důvěru,“ řekl po hlasování jediný kandidát na předsedu v odpovědi na tradiční dotaz, jestli volbu přijímá. „Už za několik měsíců v úřadu bavorského premiéra dokázal, že úkoly zvládá dobře, velmi dobře,“ podotkl odcházející předseda Seehofer na adresu nového šéfa strany.

Nový šéf CSU varoval před nacionalismem

Söder ve svém kandidátském projevu vyzval ke zlepšení spolupráce se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové, s níž se CSU v posledních letech opakovaně tvrdě střetávala kvůli migrační politice. „Musíme začít novou kapitolu spolupráce,“ řekl.

Tvrdě se také vymezil vůči protestní Alternativě pro Německo (AfD), která podle něj směřuje k pravicovému radikalismu. Varoval i před jejím nacionalismem a kritizoval také „ideologickou politiku“ Zelených.

Právě AfD a Zelení loni v bavorských zemských volbách CSU připravili o velkou část hlasů, takže dosud dominantní strana tamní politické scény dosáhla svého nejhoršího výsledku za téměř 70 let. I když se CSU po volbách, které stejně vyhrála se ziskem 37,2 procenta hlasů, podařilo sestavit koalici s konzervativními Svobodnými voliči (FW), dostal se Seehofer pod velký tlak, aby z čela strany odešel.

Křeslo předsedy s hrdostí vracím do rukou strany, uvedl Seehofer

„Dnes úřad stranického předsedy s velkou vděčností a také hrdostí vracím do rukou strany,“ řekl v asi 17minutovém rozlučkovém projevu Seehofer. Možnost vést CSU označil za velký dar a uskutečnění životního snu. Kromě vnitrostranických sporů, při kterých toho prý sám hodně spolkl, zmínil právě i postupné oslabování strany v posledních letech.

Vyjádřil přesvědčení, že od podzimu 2008, kdy stál v čele strany, CSU výrazně přispěla k tomu, že je na tom dnes spolková republika i Bavorsko tak dobře. CSU byla po celou tuto dobu jak v celoněmecké, tak v bavorské vládě.

Seehofer žertoval na vlastní účet, na rozloučenou dostal model CSU

Rozlučka se Seehoferem se nesla zčásti i v odlehčené atmosféře. Politik, který už loni v březnu skončil jako bavorský ministerský předseda, ale nadále zůstává celoněmeckým ministrem vnitra, od spolustraníků jako dárek na rozloučenou dostal model centrály CSU, o který může rozšířit svou sbírku modelových železnic, jichž je milovníkem.

Odlehčenou poznámku si neodpustil ani Seehofer, jenž je známý tím, že v minulosti několikrát ohlásil odchod z některé z politických funkcí, a pak si to rozmyslel. „V žádném případě neztratíte obličej, když přehodnotíte již učiněné rozhodnutí,“ citoval k pobavení delegátů svůj horoskop na dnešní den. Nakonec se jím ale neřídil.