Ministrem vnitra zůstanu, vyvrací Seehofer informace médií o svém odchodu

Předseda bavorské CSU Horst Seehofer chce nadále vykonávat funkci německého ministra vnitra. Popřel nedělní informace médií, že by chtěl funkci opustit ještě před koncem mandátu. Během pondělní návštěvy Saska Seehofer potvrdil, že z předsednické funkce CSU v dohledné době odstoupí, ministerský post si ale ponechá.

„Jsem ministrem vnitra a svůj úřad budu dál vykonávat,“ nechal se slyšet Seehofer. O tom, že odejde z čela CSU, která v říjnu v zemských volbách utržila nejhorší výsledek za sedmdesát let, je ale podle něj rozhodnuto.

Datum, kdy dá svou předsednickou funkci k dispozici, zatím nebylo stanoveno. Závisí to podle něj na „několika dalších jednáních“. Jasno by mělo být během týdne.

Informace o tom, že Seehofer odejde z předsednického postu CSU a pravděpodobně předčasně ukončí také svůj ministerský mandát, vzešla z nedělního jednání vedení CSU v Mnichově. „Změna patří k životu. A u mě také,“ uvedl v pondělí Seehofer, který stojí v čele Křesťanskosociální unie od října 2008.

Odchod-neodchod. Seehofer situaci řeší jako kancléřka

Řešení, které Seehofer upřednostnil, je prakticky identické jako cesta, kterou si zvolila Angela Merkelová. Ta sice končí jako šéfka sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU), ale kancléřkou chce zůstat po celé funkční období.

Důvody rozhodnutí obou politiků jsou také velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU vedená Merkelovou jako kandidátkou na kancléřku loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se kvůli špatnému výsledku CSU musel letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra.