Volby v Bavorsku vyhrála CSU, zaznamenala ale nejhorší výsledek za téměř sedmdesát let

Volby v Bavorsku vyhrála CSU, do parlamentu se dostala i protiimigrační AfD (zdroj: ČT24)

Zemské volby v Bavorsku vyhrála vládnoucí Křesťanskosociální unie (CSU), výrazně ale ztratila, ukazují předběžné oficiální výsledky. Zisk 37,2 procenta hlasů představuje pro CSU nejhorší výsledek za téměř sedmdesát let. Pro svou vládu bude nově muset hledat koaličního partnera. Druhou nejsilnější stranou se stali Zelení a do bavorského parlamentu se poprvé dostala protestní Alternativa pro Německo (AfD).

Právě Zelení a AfD patří k hlavním vítězům voleb. Zelení slaví se 17,7 procenta hlasů svůj nejlepší výsledek v Bavorsku, kde dosud nikdy nepřekonali hranici deseti procent.

„Výsledek zemských voleb už teď Bavorsko změnil,“ je přesvědčena volební lídryně Katharina Schulzeová. Její strana ovládla všechna bavorská města nad 100 tisíc obyvatel. Získala v nich podle listu Süddeutsche Zeitung v průměru 30 procent hlasů, zatímco CSU jen 25 procent.

AfD, která ještě před pěti lety v největší spolkové zemi vůbec nekandidovala, bude zase díky zisku 10,2 procenta hlasů zastoupena už v 15 ze 16 spolkových parlamentů. Za dva týdny by se přitom měla dostat i do toho posledního v Hesensku.

Bavorský výsledek je podle političky AfD Katrin Ebnerové-Steinerové také signálem pro kancléřku Angelu Merkelovou (CDU), která v Berlíně vládne v koalici s CSU a SPD. Podle šéfky poslanců AfD ve Spolkovém sněmu Alice Weidelové by se měly uskutečnit nové celoněmecké volby.

Zcela opačné emoce než Zelení a AfD zřejmě cítí politici CSU, tedy strany, která desítky let dominuje bavorské politice, ale nyní dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1950. Ještě v roce 2013 přitom získala 47,7 procenta hlasů.

Zpravodaj ČT Černohorský: Nejpravděpodobnější je koalice CSU a Svobodných voličů (zdroj: ČT24)

CSU by mohla jít do koalice se Svobodnými voliči

Už dopředu se hovořilo o tom, že by nedělní hlasování nemusel přestát předseda strany a ministr vnitra Horst Seehofer. Bavorský premiér Markus Söder považuje výsledek své strany za bolestivý a generální tajemník Markus Blume ho má za hořký. Oba ale počítají s tím, že CSU bude dále vládnout a Seehofer zatím svou rezignaci vyloučil. 

CSU zřejmě sestaví vládu spolu se Svobodnými voliči (FW). V bavorském parlamentu, který bude mít nově 205 křesel, budou mít tyto strany pohodlnou většinu. Jasno by mělo být do tří týdnů.

Nejhorší výsledek SPD od války

Slavit nemůže po volbách ani sociální demokracie, která ztratila zhruba polovinu procentních bodů, když ji podpořilo jen 9,7 procenta voličů. Pro stranu, která výrazně oslabuje v celém Německu, je to nejhorší výsledek v Bavorsku od druhé světové války.

Šéfka strany Andrea Nahlesová hovoří o hořkém dni a o tom, že se něco musí změnit. Podle bývalého starosty Mnichova Christiana Udeho se jeho strana nachází ve volném pádu. Lépe jsou na tom Svobodní voliči, tedy uskupení nezávislých kandidátů, kteří získali 11,5 procenta hlasů.

Šestici stran v bavorském parlamentu uzavírají svobodní demokraté (FDP) s přibližně pěti procenty. Před branami zemského sněmu naopak po hlasování, jehož se zúčastnilo zhruba 72 procent voličů, znovu zůstane Levice.

Voliči: Za propad CSU může Seehofer

Za současný stav CSU je podle voličů zodpovědný hlavně její šéf a německý ministr vnitra Seehofer. Je o tom přesvědčeno 66 procent dotázaných v průzkumu, který zveřejnila veřejnoprávní televize ARD. Za další zodpovědné Bavoři považují svého premiéra Markuse Södera (36 procent) a spolkovou kancléřku Angelu Merkelovou (33 procent).

Seehofer zřejmě své straně příliš nepomohl tím, že se jasně stavěl proti azylové politice kancléřky Merkelové. Průzkum ukázal, že to ocenilo jen 40 procent bavorských voličů, 57 procent bylo opačného názoru.

Ani ve vlastní straně přitom Seehofer v tomto ohledu neměl jasnou podporu. Za dobrý jeho postoj ocenilo 56 procent voličů CSU, 41 procent to ale vidělo opačně. Navíc Seehoferovy názory na migraci vadily 90 procentům podporovatelů Zelených, k nimž z CSU přešla řada voličů.

K úspěchu CSU mohl ale podle Bavorů více přispět i šéf zemské vlády Söder. Spokojenost s kabinetem dalo najevo 48 procent dotázaných, 50 procent bylo nespokojeno. Při volbách před pěti lety byla tehdejší Seehoferova vláda výrazně populárnější.

Také s prací Seehofera v premiérské funkci bylo v roce 2013 podle průzkumu druhé veřejnoprávní televize ZDF spokojeno výrazně více obyvatel Bavorska (75 procent), než nyní s prací Södera (52 procent). Současného ministerského předsedu navíc podle ARD větší část voličů nepovažuje za sympatického, věrohodného a upřímného.

CSU přebrali voliče Zelení, AfD i Svobodní voliči

CSU podle předběžné analýzy veřejnoprávní televize ARD ztratila ve volbách 180 tisíc voličů ve prospěch Zelených a také protestní Alternativy pro Německo (AfD). Dalších 170 tisíc hlasujících přešlo ke Svobodným voličům (FW). Ještě většímu propadu CSU zabránilo to, že získala hlasy 210 tisíc dřívějších nevoličů.

Vedle AfD, Zelených a Svobodných voličů ztratila CSU také 40 tisíc hlasujících ve prospěch svobodných demokratů (FDP), naopak 100 tisíc jich dokázala získat od sociální demokracie (SPD), která ve volbách propadla.