Polsko po tragédii kontroluje únikové hry. Většina areálů neplní předpisy

Polské úřady po smrti pěti dívek kontrolují areály provozující únikové hry. Během víkendu jich stihly prověřit 180, z nichž 129 nesplnilo bezpečnostní a zdravotní předpisy. Podle agentury AP to uvedl velitel polských hasičů Leszek Suski. Třináct provozoven bylo ihned uzavřeno.

V Polsku je kolem jedenácti set únikových místností. Premiér Mateusz Morawiecki v neděli prohlásil, že budou uzavřeny všechny podniky s únikovými hrami, které nesplní bezpečnostní předpisy. Premiér chce po kontrolách předložit zprávu, na základě které se vláda rozhodne, zda je třeba stávající nařízení zpřísnit.

Pětice patnáctiletých dívek chtěla únikovou hrou v Koszalinu na severu Polska oslavit narozeniny jedné z nich. V areálu ale začalo hořet a dívky se pravděpodobně udusily v místnosti, ze které se v rámci hry snažily dostat. V Koszalinu v neděli uctili památku dívek dnem smutku.

Suski označil za příčinu neštěstí elektrické rozvody neodpovídající standardům a nedbalé bezpečnostní postupy. Úřady proto po tragédii nařídily prověřit stav ve všech polských areálech, kde se takovéto hry hrají.

Úniková místnost je uzavřený prostor, ve kterém se skupina lidí snaží ve vymezeném čase řešit různé záhady, nástrahy a hlavolamy, aby tak nalezla klíč k východu. Tyto prostory bývají často tematicky upraveny.