Francouzská policie zastřelila podezřelého z útoku ve Štrasburku

Brífink ministra vnitra a starosty Štrasburku po dopadení Chérifa Chekatta (zdroj: ČT24)

Francouzské bezpečnostní složky zabily při zásahu ve štrasburské čtvrti Neudorf 29letého Chérifa Chekatta, který je hlavním podezřelým z úterního útoku na místních vánočních trzích. Po muži pátraly stovky příslušníků ozbrojených sil 48 hodin. Smrt podezřelého potvrdil také francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Muž byl podle ministra vnitra nakonec dostižen, když osobu odpovídající jeho vzezření na ulici v Neudorfu kolem 21:00 zpozorovali ze svého vozidla tři příslušníci specializované zásahové jednotky. Když policejní vůz k podezřelému zamířil, ten po hlídce začal střílet. Policisté opětovali palbu a muže, kterého už v úterý jejich kolegové postřelili, zabili.

K akci došlo v ulici Rue du Lazaret, zhruba dva kilometry od místa úterního útoku. Podle webu FranceInfo se podezřelý předtím ukrýval ve skladišti ve čtvrti Meinau. Podle deníku Bild byl muž ozbrojen pistolí a nožem. Propagandistická agentura teroristické organizace Islámský stát uvedla, že Chérif Chekatt byl jedním z „vojáků“ této sítě. Žádné důkazy pro toto tvrzení však nedodala.

Už odpoledne probíhala v Neudorfu, kde v úterý střelec policistům zmizel, rozsáhlá bezpečnostní operace. Zprvu nebylo jasné, zda nejde přímo o snahu zadržet hlavního podezřelého. Prohlídky domů ale kolem 17:00 skončily, aniž policie kohokoli odvedla.

„Informoval jsem prezidenta i premiéra republiky. Na místě jsem se setkal s policisty a poblahopřál jim,“ uvedl na tiskové konferenci ministr Castaner.

„Jedná se o dobrou zprávu. Obyvatelé Štrasburku byli znepokojeni, byl to jakýsi Damoklův meč, který visel nad městem. Teď se vrátíme k normálnímu životu,“ dodal starosta Štrasburku Roland Ries. 

Policejní zásah ve Štrasburku
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Při útoku zemřeli čtyři lidé, další tři jsou v ohrožení života

Úterní střelbu na vánočních trzích v centru Štrasburku nepřežili čtyři lidé, přičemž jeden z nich se nachází ve stavu mozkové smrti. Francouzské úřady vzhledem k cíli útoku a profilu údajného útočníka vyhodnotily incident jako teroristický.

Chérif Chekatt kvůli riziku náboženské radikalizace figuroval delší dobu na seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost, do pátrání po něm byly od úterka zapojeny stovky příslušníků bezpečnostních složek jak ve Francii, tak v Německu.

Vyšetřovatelé zadrželi a vyslechli pět lidí: Chekattovy rodiče, dva bratry a známého rodiny. Vyslechnuta byla i Chekattova sestra.

Ministr vnitra Castaner těsně před dopadením podezřelého na tiskové konferenci řekl, že vánoční trhy ve Štrasburku budou po dvoudenní uzavírce v pátek opět otevřeny. Budou zde však platit přísnější bezpečnostní opatření. Počet míst, kterými bude možno vstoupit do ochranného obvodu kolem trhů, bude snížen z 19 na 15.

Castaner také informoval, že tři lidé, kteří se po úterní střelbě zotavovali ze zranění, byli propuštěni z nemocnice. Další tři ale podle něj zůstávají „mezi životem a smrtí“.