Tymošenková na Majdanu: Jste osvoboditelé, kteří vytvořili novou zemi

Charkov – Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, která dnes po více než dvou letech opustila charkovskou věznici, přijela do Kyjeva a ještě večer promluvila k lidem shromážděným na Majdanu. Nazvala je „osvoboditeli“, kteří vytvořili „novou zemi“. Tymošenková věří, že Ukrajina brzy rozšíří řady členů Evropské unie. Na cestě k tomuto cíli chce své vlasti pomoci. Oznámila, že hodlá kandidovat na prezidentku Ukrajiny.

Tymošenková opustila charkovskou vězeňskou nemocnici na invalidním vozíku. Ani špatný zdravotní stav jí ale nezabránil krátce promluvit s novináři a vystoupit před davy protestujících shromážděnými v centru Kyjeva. „Naše vlast bude moci ode dneška hledět ke slunci a vidět nebe, protože diktatura skončila,“ prohlásila Tymošenková. Vzpomněla také na oběti, které si vyžádaly protesty v Kyjevě. „Ani kapka krve nebyla prolita nadarmo,“ zdůraznila.

Demonstranty shromážděné na náměstí Nezávislosti Tymošenková vyzvala, aby Majdan ještě neopouštěli. I když se mocenská struktura prezidenta Janukovyče začala hroutit, vyhráno ještě není. Podle expremiérky se musí nyní všichni snažit, aby se Ukrajina nerozpadla na jednotlivé gubernie.

Někdejší lídryně Oranžové revoluce promlouvala k demonstrantům z kolečkového křesla. Její projev na pódiu několikrát přerušili výtržníci. Někteří demonstranti přivítali expremiérku pískáním.

Co se děje v Kyjevě? - více čtěte zde

Janukovyč: Nikdy neodejdu, jsem zákonně zvolený prezident - více čtěte zde

Drolí se Ukrajina? Východ se odvrací od Kyjeva - více čtěte zde

Dobytí paláce. Janukovyčovo sídlo skrývalo zoo i „Pompeje“ - více štěte zde

Z vězení nevyšla jen politička, ale i manželka a matka

Tymošenková se krátce po propuštění setkala také se svou dcerou Jevhenijou. Setkání matky s dcerou provázely slzy. „Má matka je podle usnesení parlamentu, podle mezinárodních i ukrajinských zákonů svobodným člověkem,“ řekla novinářům Jevhenija Tymošenková.

Zprávu o propuštění expremiérky nadšeně uvítal také její manžel Oleksandr Tymošenko. „Je úžasné, že se to stalo, velmi se z toho radujeme. Čekali jsme na tento okamžik dlouhých dva a půl roku. Takže nakonec zvítězila spravedlnost a ty zákony, na základě kterých byla nespravedlivě odsouzena, byly zrušeny a ona je na svobodě,“ uvedl. V rozhovoru pro ČT24 také ocenil hrdinství protestujících na Majdanu: „Jestli něco umožnilo toto vítězství, pak určitě stovka mrtvých ukrajinských vlastenců, kteří pod palbou na Majdanu položili své životy.“

Manžel ukrajinské expremiérky žije už dva roky v České republice, kde dostal azyl. Že by jeho žena po propuštění zamířila do Prahy, nicméně neočekává. Bude jí prý třeba na Ukrajině, demonstranti z Majdanu do ní vkládají velké naděje.

Na výšku!
Zdroj: Twitter/@ukrpravda_news

Propuštění Tymošenkové bez Janukovyčova podpisu

Cestu k osvobození Tymošenkové otevřela páteční kompromisní dohoda opozičních vůdců s prezidentem Viktorem Janukovyčem, zprostředkovaná ministry zahraničí Německa a Polska. Zákon, který umožnil propuštění Tymošenkové, odsouhlasil ukrajinský parlament v pátek. Poslanci zrušili trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení. Poslední překážku k jejímu osvobození odstranili poslanci dnes, když hlasováním rozhodli, že příslušnou úpravu trestního zákona nemusí podepsat prezident.

Tymošenkovou v říjnu 2011 soud poslal na sedm let do vězení za překročení pravomocí při uzavření dohod o nákupu zemního plynu z Ruska. Opozice i Evropská unie měly podezření, že cílem procesu bylo odstranit z politické scény hlavní soupeřku Janukovyče.

Julija Tymošenková - vůdčí osobnost Oranžové revoluce, dnes největší opoziční symbol. Více než dva roky seděla za mřížemi, nyní možná bude znovu usilovat o prezidentské křeslo. Do politiky skočila z energetického byznysu - s přezdívkou plynové princezny. Při volbách v roce 2004 se postavila vedle nově zvolené hlavy státu Viktora Juščenka. Brzo však ukázala, že není jen ženou na okrasu. Jako premiérka vyhlásila boj proti korupci. Souboj o prezidentské křeslo ale s Janukovyčem těsně prohrála. 

I tak její vystupování i půvab překročily hranice Ukrajiny. Ve značkových šatech pózovala pro módní magazín. Časopis Forbes ji zařadil na třetí místo v žebříčku nejvlivnějších žen světa. S popularitou ale stoupaly i pochybnosti o skutečných zájmech Tymošenkové: první obvinění proti ní padla v roce 2001. Z funkce vicepremiérky ji sesadilo podezření z daňových úniků a krádeží zemního plynu. Před dvěma lety spustila prokuratura stíhání za údajně nevýhodné smlouvy na dodávky plynu s Ruskem.

Vydáno pod