Muž podezřelý ze střelby v synagoze byl obviněn z 29 přečinů. Po činu je 11 mrtvých

Roberta Bowerse podezřelého ze sobotní střelby v pittsburghské synagoze obvinila federální prokuratura z 29 trestných činů včetně násilí a porušení zákonů o střelných zbraních a občanských právech. K vyjádření úcty vůči obětem střelby nařídil americký prezident Donald Trump spuštění vlajek na federálních budovách na půl žerdi. Obětmi jsou lidé od 54 do 97 let. Palba trvala podle policie 20 minut.

Střelec volající „Všichni židé musí zemřít“ v sobotu vpadl do synagogy a zabil 11 věřících a dalších šest lidí, včetně čtyř policistů, zranil. Sám pachatel utrpěl zranění a byl zatčen. Agentura AP napsala, že v nemocnici, kam byl přijat k ošetření, řekl policistovi, že „chce, aby všichni židé zemřeli a že páchají genocidu na jeho národu“.

Pachatelem je 46letý Američan Robert Bowers, který se na internetu hlásil k neonacistickým skupinám. Měl dosud čistý trestní rejstřík a povolení vlastnit střelnou zbraň. Podle zpravodajské stanice CNN si od roku 1996 koupil zbraní šest. V sobotu použil pušku a tři pistole. 

Podle prvních poznatků policie neměl komplice. Pittsburghský starosta Bill Peduto na nedělní tiskové konferenci řekl, že hodlá vyvolat debatu o zbraních. „Bylo vypáleno mnoho střel, nábojnice byly všude,“ řekl na tiskové konferenci vyšetřovatel Karl Williams. Mezi oběťmi je osm mužů a tři ženy. Williams řekl, že dva z mrtvých byli bratři a dva manželé.

Obvinění vznesená vůči střelci zahrnují 11 bodů souvisejících s násilím vůči věřícím s následkem smrti. Dalších 11 bodů se vztahuje k použití střelné zbraně s cílem úmyslného zabití, oznámila kancelář federálního ministerstva spravedlnosti v západní Pensylvánii. Prezident Trump v sobotu večer nařídil stažení vlajek na veřejných budovách, na armádních a námořních základnách i na válečných lodích na půl žerdi, a to až do 31. října.

Mezi šesti zraněnými je i kaplan při Pittsburghské univerzitě Daniel Leger. Jeho bratr řekl listu Pittsburgh Post-Gazette, že zraněný byl po operaci v pensylvánském Oaklandu v kritickém stavu a možná bude nutná další operace. Právě Daniel Leger, který je otcem dvou dětí, měl v sobotu ráno vést v synagoze bohoslužbu. Nejstarší obětí je Rose Mallingerová, jíž bylo 97 let. O život přišel rovněž osmaosmdesátiletý Melvin Wax, označovaný za klíčovou osobu kongregace.

Peduto prohlásil, že by USA měly promyslet, jak zabránit tomu, aby si potenciální pachatelé rasistických zločinů mohli obstarat zbraně. „Slyšel jsem prezidenta (Donalda Trumpa) říci, že by bylo třeba ozbrojit stráže v našich synagogách. Měli bychom ale místo toho řešit, jak zbraně, jež jsou společným jmenovatelem všech případů střelby v Americe, vzít z rukou těch, kteří chtějí projevit svou rasistickou nenávist zabíjením,“ řekl Peduto.

Židovská nevládní organizace Liga proti hanobení (ADL) oznámila, že sobotní střelba byla zřejmě nejhorším útokem na židovskou komunitu v dějinách USA. 

V synagoze je tóra zachráněná z Československa

Rozlehlá moderní budova synagogy pojme při bohoslužbách více než tisíc lidí. Uvnitř jako historický poklad věřící opatrují „Tóru holocaustu“, která byla zachráněna z tehdejšího Československa v době masového vyhlazování Židů nacisty. Mezi osobnostmi, které vyjádřily zármutek a čin odsoudily, je i československá rodačka, bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

„Zatímco truchlíme a modlíme se za oběti střelby v pittsburghské synagoze, máme na paměti, že když politici šíří ďábelské konspirační teorie a podněcují nenávist ostatních, rozdrásávají jizvy po šesti milionech mrtvých, které se nikdy zcela nezhojily,“ napsala Albrightová na Twitteru.

Miloš Zeman v kondolenci prezidentovi USA čin označil za masovou vraždu. „Pln žalosti i zlosti musím konstatovat, že tuto brutální střelbu považuji nejen za ohavnou masovou vraždu, ale přímo za teroristický útok. Byl totiž namířen proti konkrétnímu náboženství a motivoval jej podle všeho pouze podlý antisemitismus,“ stojí v kondolenci českého prezidenta.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru napsal, že je událostí v Pittsburghu otřesen. „Žádný útok proti lidem kvůli jejich víře či původu nemůže být nikdy ospravedlněn. Antisemitismus je zlo a zlu se musí čelit. Obdivuji hrdinství těch, kteří se útočníkovi postavili. Sdílím smutek a bolest rodin zavražděných,“ reagoval Petříček.

Bývalý americký prezident Barack Obama vyzval k boji „proti vzestupu antisemitismu a nenávistné rétoriky vůči těm, kteří vypadají, milují se nebo modlí odlišně“. Kromě toho je podle něj třeba přestat usnadňovat přístup ke zbraním těm, kteří chtějí ubližovat nevinným. 

Obviněný Bowers se vyjadřoval často na webové stránce Gab.com, kde se často objevují spiklenecké teorie. Jedna z nich spojovala bývalou kandidátku na prezidentský post Hillary Clintonovou s pedofilií.

Gab.com jako svou platformu používají bělošští nacionalisté, uvedl izraelský server The Times of Israel. Servisní firma Joyent oznámila, že od pondělka stránka nebude fungovat. Gab. com, která sama sebe charakterizuje jako „sociální síť propagující svobodu projevu, osobní svobodu a svobodný tok onlinových informací“, v neděli na Twitteru oznámila, že bude kvůli událostem v Pittsburghu „několik týdnů mimo provoz“.

„Budeme dále bojovat za svobodu projevu a onlinovou svobodu pro všechny. Technologické firmy nás nezastaví, nezastaví nás ani mainstreamová média,“ stojí ve vzkazu. Gab. com ale na střelbu reagovala prohlášením, že netoleruje násilí a že ji zpráva o činu v Pittsburghu zarmoutila. Uzavřela Bowersův účet a kontaktovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Provozovatelé stránky sklízejí kritiku od jejího založení v roce 2016. Slíbili tehdy, že obsah nebude v žádném případě cenzurován. Mnoho příznivců krajní pravice opustilo Twitter a začalo využívat právě tuto platformu.

Bowers použil Gab.com krátce před střelbou. „HIAS s oblibou přivádí vetřelce, kteří zabíjejí naše lidi. Nemohou sedět a dívat se, jak jsou naši lidé pobíjeni. Dobře zaostřete, jdu na to,“ napsal s použitím zkratky HIAS pro hebrejskou společnost napomáhající imigraci, která působí v New Yorku a Marylandu. Zástupci HIAS událost v Pittsburghu označili za „hroznou tragédii“. „Tato ztráta je naší ztrátou,“ uvedli.

Donald Trump
Zdroj: Leah Millis/Reuters

Trump chce častější používání trestu smrti

Prezident Donald Trump v reakci na střelbu prohlásil, že odpovědí na zločiny podobné tomu z Pittsburghu by mělo být častější používání trestu smrti. „Pokud tohle někdo udělá, měl by dostat trest smrti,“ odpověděl prezident na otázku, jak zabránit dalším případům hromadné střelby.

Na dotaz, zda nezpřísnit benevolentní zákony o držení zbraní, v nichž vidí kritici hlavní příčinu častých masových krveprolití ve Spojených státech, odpověděl prezident vyhýbavě. Synagogy či kostely by podle něho spíše měly zvážit, zda nemít uvnitř během bohoslužeb ozbrojenou stráž, což by podle Trumpa mohlo snížit počet obětí. 

CNN upozornila, že sobotní útok byl za 72 hodin v USA třetím činem motivovaným nenávistí. Ve středu běloch zastřelil v Kentucky černocha a černošku. Do pátku pak USA znepokojovaly bomby rozesílané kritikům prezidenta Donalda Trumpa. V sobotu následovala střelba v Pittsburghu.