Rusko vyzbrojí Indii protiraketovými systémy S-400 za miliardy dolarů

Rusko a Indie podepsaly smlouvu o dodávce moderních ruských systémů protivzdušné obrany S-400 v hodnotě zhruba pět miliard dolarů (téměř 112 miliard korun). Podle agentury TASS to oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dokument byl podepsán v indické metropoli Dillí v rámci dvoudenní návštěvy ruského prezidenta Vladimira Putina.

Indie může mít problém kvůli americkým sankcím

Obrana je základním kamenem diplomatických vztahů Ruska a Indie už od dob studené války. Spojené státy tehdy byly nakloněné Pákistánu, který je hlavním regionálním rivalem Indie. Obchod s ruskými systémy S-400 ale může Indii způsobit vážný problém kvůli sankcím, jimiž USA hrozí v případě nákupu ruských zbraní.

Americký Kongres totiž loni schválil zákon, jenž má Rusko potrestat za agresivní chování vůči Ukrajině a za údajné vměšování do amerických prezidentských voleb. Tento normativní akt hrozí zavedením ekonomických sankcí proti každému, včetně států, kdo uzavře zbrojní kontrakt s ruskými firmami.

Putin a indický premiér Naréndra Módí mimo jiné podepsali dokument o rozsáhlém dlouhodobém plánu rusko-indické spolupráce v řadě dalších oborů. Ruská jaderná agentura Rosatom například získala zakázku na výstavbu šesti jaderných reaktorů v Indii.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Rusku pluky vyzbrojené systémy S-400 například chrání Moskvu před raketovým útokem, protirakety jsou rozmístěny i na anektovaném ukrajinském Krymu. Rusové začali vyvíjet i nástupce, systém S-500. Do výzbroje mají být tyto zbraně uvedeny před rokem 2020.

Prvním státem, který moderní S-400 od Ruska koupil, byla loni Čína. Do té doby byla veškerá produkce určena ruským ozbrojeným silám.

  • S-400 Triumf je nová generace protiletadlového zbraňového systému středního a velkého dosahu (až 400 kilometrů), vyvíjená ruskou firmou Almaz Antěj od 90. let jako vylepšení systému S-300. V ruské armádě je S-400 ve službě od roku 2007.

    Je určen k likvidaci moderních i pokročilých prostředků vzdušného napadení, jako jsou taktické a strategické bombardéry, taktické balistické střely a balistické rakety středního dosahu, hyperzvukové vzdušné cíle, ale i letadla včasné výstrahy. Vysoký stupeň automatizace umožnil výrazně snížit obslužný personál.

    S-400 je jediný systém, který je schopen selektivně pracovat až se čtyřmi různými typy raket, které mají rozdílnou startovací hmotnost a dálkový dosah, čímž dokáže vytvořit vrstvenou obranu. Jedná se o 40N6 extrémně dlouhého dosahu, 48N6 dlouhého dosahu a střelu 9M96 středního doletu. Každá ze střel má jiné schopnosti.
  • Zdroj: Wikipedie
Vydáno pod