Obvinění z vraždy Kuciaka plánovali zabít i náměstka prokurátora, píše slovenský server

Události, komentáře: Měl po Kuciakovi zemřít i slovenský prokurátor? (zdroj: ČT24)

Podle slovenského serveru Aktuality.sk chtěly dvě osoby obviněné z vraždy novináře Jána Kuciaka zabít i prvního náměstka slovenského generálního prokurátora Petra Šufliarského. Podle zdroje serveru už bylo zahájeno trestní stíhání v případu vraždy ve stádiu přípravy.

Podle serveru Aktuálity.sk měli vraždu prokurátora plánovat Tomáš Szabó a Alena Zsuzsová. Oba jsou obviněni z vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky a v současné době jsou ve vazbě. Bývalý vyšetřovatel Szabó měl novináře zavraždit, Zsuzsová měla vraždu objednat či zprostředkovat.

Peter Šufliarsky zastává v rámci slovenské generální prokuratury druhou nejvyšší pozici od letošního května, píšou Aktuality.sk. Dříve byl náměstkem na trestním odboru a vedl i odbor zabývající se nejzávažnějšími mafiánskými kauzami. Mimo jiné byl prokurátorem v procesu se šéfem obávaného zločineckého gangu Mikulášem Černákem, který byl odsouzen na doživotí.

Podle obyvatel obce, kde Šufliarsky žije, zde policie už několik dní zajišťuje záznamy z bezpečnostních kamer.

Z Kuciakovy vraždy jsou obviněni čtyři lidé

Slovenská policie ani prokuratura zatím nekomentovaly informace, že vraždu Kuciaka si podle jednoho ze čtyř obviněných z činu objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner. Ten je ve vazbě kvůli jinému případu.

(Slovenští) novináři jsou verzí, že by to měl být právě Marián Kočner, dost vystrašení. O podezřelých kauzách Kočnera psalo více lidí, proto se domnívají, že vražda je minula jen těsně.
Lukáš Mathé
zpravodaj ČT na Slovensku

Mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová sdělila, že prokuratura se kvůli vyšetřování nebude vyjadřovat nad rámec informací, jež k případu zveřejnila v pondělí. Policie zase odkázala na prokuraturu, policejní prezident ale ani po zveřejnění informací o stopách vedoucích ke Kočnerovi odmítl vyloučit italskou nebo albánskou stopu.

List Denník N ve středu napsal, že Zoltán Andruskó, který je obviněn jako zprostředkovatel vraždy Kuciaka a který spolupracuje s policií, označil za objednavatele vraždy Kočnera. Televize Markíza uvedla, že Andruskóova advokátka jí potvrdila, že její klient vypovídal proti Kočnerovi. Později advokátka ovšem popřela, že Markíze potvrdila výpověď svého klienta proti Kočnerovi.

Události: Kuciakovu vraždu si měl podle médií objednat Kočner (zdroj: ČT24)

Prokurátor dříve v tomto týdnu na tiskové konferenci řekl, že z objednávky vraždy reportéra byla obviněna jediná žena ze čtveřice zadržených v Kuciakově případu. Ta se podle médií dobře zná s Kočnerem, o kterém Kuciak v minulosti psal. 

Z dosud zveřejněných informací od prokuratury vyplývá, že objednavatelka vraždy zaplatila Andruskóovi za vraždu Kuciaka 50 000 eur (1,3 milionu Kč) v hotovosti a také mu odpustila 20 000 eur (516 000 Kč) z jeho dluhu. Mezi obviněnými je podle prokuratury také vrah a jeho pomocník.

Podle zpravodaje ČT na Slovensku Lukáše Mathého se řadě lidí nechce věřit, že by za Kuciakovou vraždou stál pouze Kočner: „Přemýšlejí o tom, že to mohlo být všechno komplikovanější. Že v tom Kočner mohl hrát nějakou roli, ale že jsou nad ním ještě nějací objednavatelé. Tady bychom možná neměli vylučovat zločinecké skupiny ze zahraničí, popřípadě nějakou regionální mafii, ať už jihoslovenskou, nebo jinou.“

Ján Kuciak byl zastřelen ve svém domě letos v únoru, spolu s novinářem přišla o život i jeho partnerka Martina Kušnírová.