Předseda labouristů podpoří druhé referendum o brexitu, raději by ale předčasné volby

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn podpoří možnost vypsání druhého referenda o brexitu, pokud se pro něj jeho strana rozhodne. V rozhovoru pro deník Sunday Mirror však uvedl, že k referendu přímo nevyzývá. Sám by dal přednost uspořádání nových parlamentních voleb jako řešení politické krize v zemi v souvislosti s debatou o podobě brexitu.

V Liverpoolu probíhá výroční konference labouristů a jejich místopředseda Tom Watson během ní vyzval, aby strana zvážila podporu možnému druhému všelidovému hlasování. Sám by v takovém případě podpořil setrvání Británie v EU.

Pokud se pro nové referendum strana rozhodne, bude podle Watsona těžké vystupovat proti její vůli. Chce také, aby měl ohledně brexitu rozhodné slovo parlament.

Z průzkumu YouGov pro The Observer vyplývá, že 86 procent členů Labouristické strany se domnívá, že by měli mít konečné slovo o výsledku jednání mezi Londýnem a Bruselem voliči. Proti uspořádání druhého referenda se staví jen osm procent straníků.

Jedinou cestou jsou volby, míní Corbyn

„Podpořím to, co z konference vzejde. Ale k druhému referendu nevyzývám. Doufám, že se shodneme, že nejlepším řešením jsou parlamentní volby,“ uvedl Corbyn v rozhovoru se Sunday Mirror.

Svým spolustraníkům v Liverpoolu řekl, že bude žádat vypsání nových voleb, pokud nynější vláda nedokáže vyjednat uspokojivou dohodu o brexitu. „Prostě řeknu Therese Mayové, že nejlepší cesta, jak to urovnat, jsou všeobecné volby,“ prohlásil Corbyn.

Labouristé chtějí „uspokojivost“ smlouvy o odchodu Spojeného království z EU posuzovat zejména s ohledem na politiku zaměstnanosti, na zachování životní úrovně a ochranu životního prostředí.

Pokud by o brexitu jednali s Bruselem labouristé a ne konzervativci premiérky Theresy Mayové, bylo by podle Corbyna cílem uzavřít dohodu o celní unii, což by zabránilo riziku zavedení hranice s kontrolami mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. Právě otázka irské hranice je jedním z palčivých bodů debat mezi EU a Británií.

Ačkoli Corbyn usiluje o předčasné volby, případné volání straníků po novém referendu vyslyší. Dodal, že stranická konference bude o možnosti referenda debatovat a hlasovat. List The Guardian uvedl, že hlasovat se bude v úterý.

Británie opustí Evropskou unii příští rok 29. března. S blížícím se termínem se ale krátí čas potřebný k uzavření dohody o odchodu. Brusel chce, aby dohoda byla v zásadě jasná na nadcházejícím říjnovém summitu EU, poté by se konala mimořádná vrcholná schůzka EU, která by takový dokument finálně potvrdila.