Střelec v centru Toronta zabil dva lidi a dalších 12 lidí zranil. Mrtvý je i útočník

V kanadském Torontu zastřelil útočník v neděli večer ženu a dalším 13 osobám způsobil zranění. Jeden ze zraněných zemřel později, oznámila mluvčí místních vyšetřovatelů Monica Hudonová. Podle agentury AP není jasné, zda 29letý pachatel podlehl zraněním, která utržil v přestřelce s policií, nebo zda spáchal sebevraždu. Šéf policie Mark Saunders řekl, že střelba ve čtvrti Greektown nebyla náhodná, a nevyloučil, že mohla být teroristickým činem.

Vyšetřovatelé k druhé oběti střelby nesdělili žádné podrobnosti. V noci na pondělí však policie uváděla, že mezi zraněnými je i devítiletá dívka, která je v kritickém stavu. Stav dalších zraněných nebyl jasný.

Podle Saunderse použil pachatel pistoli. Bilance střelby v ulici Danforth Street nyní čítá tři mrtvé včetně útočníka. Toho policie nejdřív lokalizovala asi tři bloky od místa činu. Vzápětí se strhla přestřelka a muž se dal na útěk. Policie ho pak našla mrtvého. Speciální vyšetřovací jednotka má nyní zjistit, jak pachatel zemřel a zda policie při zásahu nějak nepochybila.

Na videu, které na místě pořídil jeden ze svědků, je zachycen muž v černém oblečení a v černém klobouku. Při rychlé chůzi vypálil z chodníku tři rány do nejméně jednoho obchodu nebo restaurace. Greektown je pulzující čtvrť s řeckými restauracemi a kavárnami. Svědek události John Tulloch tvrdí, že slyšel dokonce 20 až 30 výstřelů.

Zpravodaj ČT v Událostech: Vyšetřovatelé motiv útočníka zatím neznají (zdroj: ČT24)

Torontské radní Paula Fletcherová a Mary Fragedakisová sdělily, že podle jejich informací byl střelec emočně narušený. „Nesouvisí to s působením nějakého gangu. Vypadá to na někoho, kdo byl velmi duševně nevyrovnaný,“ řekla Fletcherová.

Toronto v letošním roce zaznamenalo velký nárůst incidentů se zbraněmi. V porovnání s loňským rokem jich letos policie eviduje o 13 procent víc. Na následky střelných zranění v Torontu během roku 2018 zemřelo už 26 lidí, což je o 53 procent víc než za stejnou dobu v roce 2017.