Nejvyšší soud zamítl Babišovo dovolání ohledně evidence ve spisech StB. Babiš bude žalovat Slovensko

Slovenský nejvyšší soud odmítl Babišovo dovolání v kauze spolupráce s StB (zdroj: ČT24)

Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého designovaného premiéra Andreje Babiše (ANO) ve sporu s Ústavem paměti národa (ÚPN) o evidenci v archivech StB. Babiš podal dovolání v březnu. Podle mluvčí hnutí ANO se Babiš po zamítnutí dovolání obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Bude žalovat Slovensko.

„Nejvyšší soud jako soud dovolací dne 31. května dovolání Andreje Babiše odmítl. Důvody budou podrobně rozvedeny v písemném vyhotovení rozhodnutí,“ uvedla mluvčí slovenského nejvyššího soudu Alexandra Važanová.

„Znamená to definitivní tečku za sporem Andreje Babiše se slovenským Ústavem paměti národa,“ uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Rozsudek se podle něj dal vzhledem k předchozímu verdiktu ústavního soudu očekávat.

Podle mluvčího Ústavu paměti národa Jerguše Sivoše verdikt potvrzuje dlouhodobou pozici ústavu, že ÚPN neměl být žalovanou stranou a že nebyl tím, kdo zasáhl do Babišova práva na ochranu osobnosti. ÚPN, který na Slovensku spravuje svazky po StB, také připomněl, že zveřejňování přepisů dokumentů někdejší StB mu ukládá zákon.

Kauza začala už v roce 2012, kdy Babiš podal u bratislavského soudu žalobu na ÚPN kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Soudy rozhodly, že je Babiš veden jako agent neoprávněně.

Verdikty soudů, které daly Babišovi za pravdu, ale loni zrušil slovenský ústavní soud. Kromě jiného proto, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN. Podle ústavních soudců také soudy rozsudky chybně založily na svědectví bývalých příslušníků, kteří v líčení před okresním a krajským soudem nebyli zproštěni mlčenlivosti. Zpochybnil i věrohodnost těchto svědků, kteří vypovídali v Babišův prospěch.

Politický analytik Jan Baránek k zamítnutí Babišova dovolání (zdroj: ČT24)

Verdikt ústavního soudu znamenal průlom v praxi slovenských soudů, které ve věci evidence osob u StB často umožňovaly žalovat právě ÚPN. Ústavní soud ale neuvedl, kdo by měl být žalovanou stranou.

Krajský soud, který byl ve svém rozsudku vázán předchozím rozhodnutím ústavního soudu, Babišovu žalobu proti vedení ve svazcích StB letos zamítl, proti čemuž podal premiér dovolání.

Advokát Černý o soudní při Babiše na Slovensku: Boj nekončí (zdroj: ČT24)

Babiš, který tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně, už dříve v reakci na rozhodnutí krajského soudu uvedl, že se bude soudit dál. Dodal tehdy, že jeho právníci zažalují slovenské ministerstvo vnitra nebo Slovenskou informační službu (obdobu české BIS), případně se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.