Sejm „okupují“ rodiny postižených Poláků, žádají peníze na rehabilitace

Rodiny postižených Poláků bojují v Sejmu za vyšší příspěvky (zdroj: ČT24)

Už týden protestují v budově polského Sejmu rodiny postižených, které žádají vyšší podporu od státu. Vláda pod tlakem přijala jeden ze dvou jejich požadavků. Protesty ale budou pokračovat.

Improvizovaný tábor vyrostl přímo proti jednacímu sálu poslanců. Protestující žádají víc peněz na dávkách a zvláštní příspěvek na rehabilitaci. Od doby plnoletosti totiž dostávají v přepočtu necelých 5,5 tisíce korun na měsíc.

„To je suma, za kterou jde jen těžko žít. Navíc potřebují rehabilitaci, léky. A co společenský život, nějaké drobné radosti,“ upozornila Iwona Hartwichová, která přespává ve sněmovně už osmý den. „Je to taková autodestrukce. A díky rehabilitaci můžeme žít,“ říká její 23letý syn Jakub.

Navrhovaná politická řešení demonstranti odmítají, i když ministryně práce a sociálních věcí Elžbieta Rafalská schválila návrh na zvýšení dávek – ovšem bez příspěvku na rehabilitaci. „Ráda bych vyhověla všem postiženým v Polsku,“ tvrdí Rafalská.

Demonstranti chtějí uvnitř Sejmu zůstat minimálně do následujícího zasedání, které proběhne až 8. května. Vedení sněmovny přestalo do odvolání vydávat jednorázové propustky pro návštěvníky i novináře – oficiálně z organizačních a bezpečnostních důvodů.