TÉMA

Polsko

Místo v Budapešti jednání v Bruselu. EU reaguje na kroky Maďarska

Srpnové jednání unijních ministrů zahraničí se uskuteční v Bruselu, nikoli v Budapešti. Rozhodnutí oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell, reagoval tak na maďarský postoj k válce na Ukrajině. V maďarské metropoli se mělo na konci srpna uskutečnit neformální jednání ministrů zemí Evropské unie, označované jako Gymnich.
19:53Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Trendem jsou dražší zájezdy. Někteří zase spojují dovolenou s brigádou

Přes čtyři a půl milionu Čechů vyrazí během léta do ciziny, z toho dva miliony si dovolenou opatřily přes cestovní kanceláře. Trendem jsou letos dražší zájezdy, nejméně tříhvězdičkové hotely a využití služeb all inclusive. Top destinace se dlouhodobě nemění, vedou Chorvatsko, Itálie nebo Slovensko. Stále oblíbenější jsou ale i státy jako Polsko nebo Německo.
19. 7. 2024|

Archeologové na západě Čech odkrývají pozůstatky ženského koncentračního tábora

Archeologové z plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) odkrývají ve Svatavě na Sokolovsku pozůstatky ženského koncentračního tábora, který byl na jaře 1945 s počtem okolo 750 vězeňkyň největším na tehdejším českém území. Archeologický průzkum odhalil základy kuchyně nebo zbytky zbraní, lamp nebo oplocení, upřesnil archeolog ze ZČU a vedoucí výzkumu Pavel Vařeka. Výzkum je součástí česko-polského projektu krajinné archeologie.
18. 7. 2024|

E-recept funguje i leckde v zahraničí, ne ale bez komplikací

Seznam zemí, které uznávají české elektronické recepty, se letos opět rozšířil, funguje nově třeba ve Španělsku. Projekt je však zatím v pilotní verzi a v některých lékárnách stále může být s vydáním přípravku problém. Papírový předpis by měl ale platit ve všech zemích Evropské unie.
16. 7. 2024|

Dostavba D11 se přiblížila, ŘSD získalo klíčové pozemky

Padla jedna z největších překážek pro dostavbu dálnice D11 mezi Jaroměří a Trutnovem. Petr Holubec prodal své pozemky v Hajnici u Dvora Králové nad Labem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Předtím důležitou stavbu blokoval a soudil se o neplanost územního rozhodnutí. Nyní však využil zákonné možnosti a získal osminásobek odhadní ceny. Po dálnici D11 se dá momentálně dojet do Jaroměře, konkrétně od prosince 2021, kdy byl úsek otevřen.
15. 7. 2024|

Česko má nejmenší obce v EU, slučování ale obvykle odmítají

Česko má přes 4700 obcí, kde žije méně než tisíc osob. Národní ekonomická rada vlády (NERV) v rámci opatření pro udržitelný růst navrhovala slučování, argumentovala neefektivností systému a srovnáním průměru velikosti obcí s ostatními zeměmi EU, podle kterého vyšlo Česko na posledním místě. O slučování ale obvykle nestojí starostové obcí, chtějí si udržet svou samosprávu.
14. 7. 2024|

Finsko přijalo zákon, který umožňuje odmítat žádosti o azyl

Finští zákonodárci v pátek těsně schválili zákon, který umožní za některých podmínek odmítat žádosti o azyl. Zákon navrhla vláda kvůli obavám z migrační vlny z Ruska, která je podle finské vlády koordinovaná Moskvou.
12. 7. 2024|

Polský parlament odmítl dekriminalizovat pomoc při potratech

Polský parlament odmítl zákon, který by dekriminalizoval pomoc při potratech. Proti návrhu hlasovalo 218 poslanců, o tři více než pro. Dva zákonodárci se hlasování zdrželi. Polský prezident Andrzej Duda již dříve uvedl, že i v případě přijetí zákona by jej nepodepsal.
12. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 15:51|

Zelenskyj považuje za nutné zachovat jednotu s partnery v NATO, Stoltenberg ocenil ukrajinské reformy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před zasedáním Rady NATO–Ukrajina na summitu ve Washingtonu uvedl, že je nutné zachovat jednotu se všemi aliančními partnery. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvítal pokrok, jehož Ukrajina dosáhla v reformách. Aliance podle něj bude Kyjev podporovat v nezvratné cestě ke členství v NATO. USA oznámily vojenskou pomoc Ukrajině za 225 milionů dolarů (5,3 miliardy korun). Francie, Německo, Itálie a Polsko budou společně vyvíjet řízené střely s doletem nad pět set kilometrů.
11. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 00:42|

Kontrola lůžkových vozů neodhalila konstrukční vady. Otázkou je ale koroze

Lehátkové vozy stejného typu, ve kterém před měsícem u Pardubic zemřely po srážce vlaků čtyři ženy, nemají konstrukční vady. Potvrdily to zkoušky ve Výzkumném ústavu kolejových vozidel. RegioJet po neštěstí tyto čtyřicet let staré vagony z provozu stáhl. České dráhy (ČD), které mají soupravy ve flotile také, zahájily mimořádné kontroly. Těmi sice vozy prošly, test ale ukázal na další problém – korozi, která může být nebezpečná.
11. 7. 2024|

Důlní neštěstí v Polsku nepřežil jeden horník, další je stále nezvěstný

Důlní neštěstí v Polsku nepřežil jeden horník, další je stále nezvěstný, oznámil šéf těžební společnosti Polska Grupa Górnicza (PGG), které uhelný důl Rydultowy poblíž hranic s Českou republikou patří. Důl ráno zasáhl silný otřes, na povrch se podařilo podle dřívějších informací dostat 76 ze 78 horníků, sedmnáct z nich bylo zraněných. Po dvou pohřešovaných se pátralo.
11. 7. 2024Aktualizováno11. 7. 2024, 21:14|

EK vyčlenila na pomoc českým ovocnářům přes 370 milionů korun

Evropská komise uvolní 77 milionů eur (přes 1,9 miliardy korun) na podporu zemědělců pěstujících ovoce, zeleninu a víno v Česku a v dalších zemích. Pro tuzemské pěstitele ovoce vyčlení 15 milionů eur (asi 378 milionů korun), uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Další peníze poskytne Česko z národních zdrojů. Podle ministra jsou největší škody v ovocnářství. Informoval, že kompenzace se budou týkat zemědělců, u kterých byla škoda na více než polovině úrody.
9. 7. 2024Aktualizováno9. 7. 2024, 17:52|

Soud snížil muži trest za výrobu a prodej marihuany

Za nedovolenou výrobu a distribuci marihuany v pondělí Vrchní soud v Praze snížil Petru Včelišovi trest o jeden rok na devět let vězení. Muž podle rozsudku za několik let vypěstoval a nakoupil okolo půl tuny vysoce účinné marihuany. Včeliš, který žil před zatčením s rodinou alternativním způsobem, přiznal jen část viny. U hradeckého krajského soudu mimo jiné uvedl, že obchodoval výhradně s legálním CBD konopím.
8. 7. 2024|

Francouzské volby nečekaně vyhrál levicový blok. Premiér Attal podá demisi

Francie zažívá nečekaný zvrat. Vítězem ve druhém kole parlamentních voleb je levicový blok Nová lidová fronta. Koalice získala podle údajů ministerstva vnitra nejméně 178 křesel. Macronův vládní tábor Společně skončil druhý s nejméně 150 poslanci. Krajně pravicové Národní sdružení (RN), které bylo pokládáno za favorita, skončilo až třetí, dosáhlo na nejméně 125 mandátů. Žádný z bloků však nemá většinu v dolní komoře parlamentu. Dosavadní premiér Gabriel Attal (Společně) večer oznámil, že podá v pondělí demisi.
7. 7. 2024Aktualizováno8. 7. 2024, 01:55|

Černochová chce posílit zahraniční mise armády

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) navrhuje posílení zahraničních misí české armády. V příštích dvou letech by v nich mělo sloužit přes dva a půl tisíce českých vojáků a vojákyň. Zejména na východním okraji NATO, kam míří kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Ve čtvrtek armáda prostřídala jednotky v Pobaltí.
4. 7. 2024|

Pravicové strany přeskupují své síly v Evropském parlamentu, vznikají nové frakce

Nová frakce Evropského parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu, kterou založila Svobodná strana Rakouska (FPÖ) spolu se stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a hnutím ANO Andreje Babiše, láká nové členy. Trojice stran potřebuje zástupce čtyř dalších zemí. Počítat mohou s portugalskou formací Dost. Probíhají jednání o založení evropské strany Evropa suverénních národů. Na ustavení nových skupin zbývá už jen jedenáct dní. Podle zahraničního zpravodaje ČT Petra Obrovského sice pravicové strany po eurovolbách posílily, ale jejich vliv v EP nemusí úměrně tomu vzrůst.
4. 7. 2024|

AfD je otevřená evropské spolupráci s ANO, Fideszem a FPÖ

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci, oznámil šéf FPÖ Herbert Kickl. Ke spolupráci vyzývají i další evropské strany, cílem je založit v Evropském parlamentu novou frakci. Otevřená spolupráci s novým uskupením je i strana Alternativa pro Německo (AfD).
30. 6. 2024Aktualizováno30. 6. 2024, 17:12|

Summit EU znovu navrhl do čela Komise von der Leyenovou

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na čtvrtečním jednání navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou. Novým předsedou Evropské rady by pak měl být portugalský premiér António Costa. Post šéfky unijní diplomacie by měl připadnout předsedkyni estonské vlády Kaje Kallasové. Ke způsobu výběru vyjádřili předtím připomínky italská premiérka Giorgia Meloniová i maďarský premiér Viktor Orbán. Shodu unijní lídři také našli v případě strategické agendy. Summit měl být dvoudenní, nakonec skončil překvapivě už po jednom dni.
27. 6. 2024Aktualizováno28. 6. 2024, 04:43|

Duda v Číně dostal slib snížení cel pro zemědělce

Polský prezident Andrzej Duda ukončil svou čtyřdenní návštěvu Číny. Se svým protějškem Si Ťin-pchingem jednal například o snížení cel pro polské zemědělce. Duda do země zavítal už podruhé od svého zvolení v roce 2015. Doma v Polsku vyvolala současná cesta rozporuplné reakce. Podle expertů průlom ve vzájemných vztazích návštěva nepřinesla.
28. 6. 2024|

Polská armáda láká mladé na letní výcvik

Více než jedenáct tisíc Poláků se během léta zúčastní vojenského výcvikového programu. Na takzvané Prázdniny s armádou se mohou hlásit muži a ženy od 18 do 35 let. Drilem stráví měsíc a dostanou za to v přepočtu skoro 35 tisíc korun. Polská armáda se touto metodou snaží získat si nové brance. Zájem o službu v ozbrojených silách sice letos narostl, stále ale neodpovídá náborovým plánům.
27. 6. 2024|

Homosexuální chování je u zvířat výrazně častější, než se předpokládalo, naznačuje výzkum

Vědci zřejmě podcenili množství sexuálního chování mezi dvěma samci nebo dvěma samicemi. Podle nové studie sice na homosexuální projevy narazili mnohokrát, ale příliš se jim nevěnovali.
25. 6. 2024|

Zákaz nedělního prodeje v Polsku možná čeká změna. Odbory se bouří

V Polsku by se mohl částečně obnovit nedělní prodej. Už šest let musí až na výjimky zůstávat tamní prodejny poslední den v týdnu zavřené. Zákon přijatý minulou konzervativní vládou chce ta současná zmírnit. O nedělích by si lidé mohli nakoupit dvakrát za měsíc. Proti jsou odbory, možnou změnu ale vítají zaměstnavatelé.
24. 6. 2024|

Fentanyl se stává čím dál větším problémem i v Evropě

Evropa čelí rostoucí drogové hrozbě. Kromě zavedených omamných látek se úřady čím dál víc potýkají s novými směsmi, novými způsoby užívání a se silnými syntetickými látkami. Stále větším problémem se na kontinentu stává i fentanyl. Droga, která způsobila smrt tisíců lidí ve Spojených státech, se v posledních týdnech objevila ve větším například v Dánsku nebo Polsku.
22. 6. 2024|

Novým ukrajinským velvyslancem v Česku bude Vasyl Zvaryč

Novým ukrajinským velvyslancem v České republice bude Vasyl Zvaryč, který byl dosud v čele ambasády v Polsku. Jmenoval ho prezident Volodymyr Zelenskyj, vyplývá z informací na webu ukrajinské hlavy státu. Kdy se Zvaryč ujme funkce v Praze, nebylo z prohlášení ukrajinské prezidentské kanceláře jasné.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 22:44|