Ve světě samozřejmost, pro Saúdskou Arábii historický den. V Rijádu jdou lidé poprvé po 35 letech do kina

V Saúdské Arábii začalo promítat po 35 letech první kino (zdroj: ČT24)

Saúdská Arábie se chystá otevřít své první kino po 35 letech. Lidé budou moci sledovat v rijádské finanční čtvrti komiksový film Black Panther (Černý panter) od studia Marvel. Země doufá, že do roku 2030 otevře kolem 350 nových kin a Saúdové budou více utrácet za zábavu. Nové vedení konzervativního království tak pokračuje v reformách a současně omezování moci radikálních duchovních. Ekonomiku chce vymanit ze závislosti na ropě.

Chození do kina bylo v Saúdské Arábii až do 70. let minulého století běžnou věcí, pak se ale za jejich uzavření zasadili klerici, kteří je označili za volnočasovou aktivitu odporující islámu. I minulý rok se velký muftí postavil proti znovuotevření kin a varoval, že by veřejnost mohla být vystavena „hanebným a nemorálním“ filmům.

Saúdové vyznávají wahábismus – sunnitskou fundamentalistickou formu islámu. Současné vedení země se ale snaží vliv konzervativních duchovních omezit. Vize 2030 předpokládá, že roční výdaje domácností na kulturní a zábavní aktivity se zvýší do roku 2030 ze současných 2,9 procenta na 6 procent.

Nové kino v rijádské finanční čtvrti
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Ministerstvo kultury a informací Saudské Arábie oznámilo na počátku dubna, že udělilo první licenci k provozování nových kin společnosti AMC sídlící v USA, která je největším provozovatelem na světě.

„Pro Saúdskou Arábii je to historický den, AMC dostala první licenci provozovat kina před dvěma týdny a dnes otvíráme,“ řekl televizi CNBC výkonný ředitel AMC Adam Aron. AMC plánuje v horizontu pěti let otevřít celkem 40 kin v patnácti městech v Saúdské Arábii. Do roku 2030 by to mělo být 50 až 100 kin ve 25 městech.

„Saúdové sledují filmy už teď, milují je, ale sledují je doma. Buď je streamují, nebo cestují mimo království, aby filmy mohli vidět,“ upozornil Aron. Poptávka podle něj dál poroste. Černý panter je první, protože v USA slaví velký úspěch, Saúdové dále budou moci v kině vidět třeba akční snímek Rampage Ničitelé nebo zkrácenou verzi Avengers.

Žádný sex a nahota

Západní filmy pravděpodobně často projdou úpravou, aby mohly být v konzervativní zemi vysílány. „Filmy jsou mírně upravovány tak, aby odrážely místní kulturu. Sexuální projevy či nahota jsou sice vyloučeny, přesto věříme, že tyto úpravy budou poměrně skromné,“ konstatoval Aron.

Rozhodnutí saúdského režimu pustit lidi do kina je součástí změn prostupujících celou společností. Ve 20. století spoléhala vládnoucí saúdská dynastie na dva klíčové zdroje moci – ropné bohatství a neformální dohodu s konzervativními náboženskými duchovními.

Kvůli klesající ceně ropy ale zisky z těžby nestačí na financování vládních výdajů a vytváření pracovních míst. Konzervativní duchovní mají zároveň menší vliv na královskou rodinu, než tomu bylo dříve.

Saúdská Arábie je zemí mladých lidí

Stejně jako jiné země Blízkého východu je i Saúdská Arábie převážně státem mladých lidí – většina z 32 milionů obyvatel je mladších 30 let. Těm slibuje změnu 32letý korunní princ Muhammad bin Salmán.

Arabista Jan Veselý: Saúdskoarabský korunní princ chce být viděn jako reformátor (zdroj: ČT24)

Syn krále Salmána prosazuje hospodářskou a kulturní modernizaci země. Ve snaze zbavit ekonomiku závislosti na ropě podporuje rozvoj dalších sektorů včetně turismu a zábavního průmyslu. Korunní princ stojí také v čele rozsáhlého protikorupčního tažení, které se dotklo i členů rozvětvené královské rodiny.

Přislíbil rovněž boj proti radikálnímu islámu. Ústavu v zemi představují korán a sunna a zdrojem práva je šaría. Tímto islámským právem se v zemi řídí i soudnictví. Soudci jsou duchovní a většinou nejkonzervativnější zastánci výkladu islámu. Království sleduje i kritiku šířenou na internetu.

  • Řada reforem se týká ženských práv. Již v roce 2015 mohly ženy poprvé v historii k volbám do místních rad. Další reformy jsou hlavně z roku 2017, kdy je schválil korunní princ Muhammad bin Salmán.
  • Ženy nově nepotřebují k návštěvě lékaře či ke studiu mužský souhlas. Saúdské dívky také smějí od července navštěvovat ve školách hodiny tělocviku. V září pak korunní princ oznámil, že ženy budou moci usednout za volant. Tento slib letos také splnil.
  • V Saúdské Arábii se rovněž konal vůbec první ženský cyklistický závod a ženy nově mohou chodit na sportovní stadiony. Rovněž ozbrojené síly čeká radikální změna: poprvé v historii se do nich budou moci hlásit ženy.
  • Do konzervativní sunnitské země se Muhammad bin Salmán snaží nalákat zahraniční návštěvníky díky turistickým vízům. Země chce celkem padesát ostrovů a dalších míst v Rudém moři přeměnit na luxusní letoviska.
  • Země ale dál čelí kritice ochránců lidských práv. Loni ji výbor OSN zabývající se ochranou práv dětí vyzval, aby přestala diskriminovat dívky a zrušila zákony, jež umožňují trestat děti kamenováním, amputacemi, bičováním a popravou. Výbor také poukázal na shovívavost, s jakou jsou v Saúdské Arábii posuzovány sexuální zločiny spáchané na dětech.
  • V konzervativním království je dál třeba se zahalovat, ženy musí nosit na veřejnosti abáje. Zakázán zůstává alkohol. Naopak do kina už lidé mohou a mluví se o založení národního orchestru a opery s pomocí Francie.
  • Zdroj: ČT24