Palácová výměna na obzoru? Saúdové omlazují vedení armády, povolí vstup ženám

Saúdové omlazují vedení armády (zdroj: ČT24)

V Saúdské Arábii probíhají výměny na nejvyšších armádních postech, ale i na ministerstvech nebo ve vedení měst a obcí. Podle expertů se Rijád chystá na předání moci do rukou vlivného korunního prince Mohameda bin Salmána. Ten zemi slíbil i společenské reformy, které by měly změnit mimo jiné život saúdských žen.

Takřka čtyřicet dekretů vydaných v noci z pondělí na úterý se dotklo třeba náčelníka generálního štábu Sáliha Bunjána. „Královské nařízení ukončuje službu náčelníka generálního štábu generála Abdar Rahmána bin Sáliha Bunjána,“ zaznělo ve vysílání saúdskoarabské televize Al Ekhbariya TV.

Se svými funkcemi se musí rozloučit i další vysoké šarže jako velitel letectva, velitel pozemních nebo raketových sil, jež nahrazují o generaci mladší generálové. „Z mého pohledu se jedná o jasné pokračování toho trendu, který byl nastolen loni, to znamená, že se velmi pravděpodobně blíží faktické předání moci do rukou Mohameda bin Salmána coby nového krále,“ uvedl ředitel Orientálního ústavu Akademie věd ČR Ondřej Beránek.

Korunní princ stál i za protikorupčním tažením, které loni vyústilo zatčením přes 200 vysoce postavených Saúdů. Z luxusního vězení v hotelu Ritz-Carlton v Rijádu se většina z nich musela vyplatit tučnými částkami.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mohamed bin Salmán přitom bojuje i za hranicemi. Už tři roky Rijád válčí v Jemenu – zpočátku zapomenutý konflikt je v současnosti největší humanitární katastrofou na světě. Saúdové jsou navíc také aktivním členem mezinárodní koalice v Sýrii.

Saúdskoarabské síly čítají na 200 tisíc mužů, díky kontraktům s USA se mohou pyšnit vyspělou technikou a vojenské výdaje jsou jedny z nejvyšších v regionu. Přesto o významných výsledcích nemůže být řeč. „Situace je paradoxní v tom, že – říká se, není to otestováno – kdyby došlo k vojenskému střetu s Íránem, tak Saúdská Arábie by neměla šanci se úplně bránit,“ upozorňuje Beránek.

Saúdské ozbrojené síly čeká ještě jedna radikální změna: poprvé v historii se do nich budou moci hlásit ženy. Těm v rámci společenských reforem dovolí království od léta také řídit auta. Už od začátku roku mohou chodit ve třech městech rovněž na fotbal.