Oběti řidiče, který najel v centru Münsteru do lidí, jsou z Německa

Speciál ČT24 k útoku v německém Münsteru (zdroj: ČT24)

Policie identifikovala oběti včerejšího útoku v německém městě Münster, kde v sobotu odpoledne z dosud neznámých příčin najel muž obytnou dodávkou do lidí sedících před oblíbenou restaurací v centru. Obě pocházely z Německa. Šlo o 51letou ženu a 65letého muže, uvedla v neděli agentura DPA s odvoláním na policii a státní zastupitelství. Při domovní prohlídce u 48letého pachatele z Münsteru policisté nenašli žádné použitelné zbraně, pouze nefunkční samopal. Muž po činu spáchal sebevraždu. Při útoku utrpělo také více než 20 lidí zranění, z toho někteří jsou v ohrožení života.

 V obytném vozu strážci zákona objevili jen zbraň, kterou pachatel spáchal sebevraždu, atrapu zbraně a přes deset kusů zábavní pyrotechniky. K autu, do kterého nebylo vidět, se přibližovali velice opatrně, protože u něj viděli dráty. Vozidlo v neděli ráno odvezla z centra města odtahová služba.

Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul uvedl, že podle výsledků vyšetřování „byl útočník občanem Německa a ne, jak se mnohdy uvádí, uprchlík nebo něco podobného. Podrobnosti případu důkladně vyšetřujeme. V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by incident měl spojitost s islamistickým pozadím. Je ale třeba vyčkat.“ 

Server listu Süddeutsche Zeitung už dříve přišel s informací, že jde o Jense R. narozeného v roce 1969, který měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy. Podle informací televize ZDF se v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm měla údajně záznamy kvůli drobné kriminalitě. Předpokládá, že muž jednal sám, a nehledá další případné podezřelé.  

Podle agentury DPA bylo odpoledne v centru Münsteru větší množství policistů než obvykle kvůli plánované demonstraci Kurdů. Policisté tak mohli být rychle na místě. 

Policie podle médií současně pátrá po muži, který v pátek v Chotěbuzi vykřikoval pravicově orientovaná hesla, přitom najel terénním vozem do skupinky lidí a dva z nich lehce zranil, poté z místa ujel. Podle policie spolu oba incidenty mohou souviset.

Mluvčí kancléřky Angely Merkelové vyjádřila soustrast všem pozůstalým. Ke kondolencím se připojilo i vedení města. „Celý Münster kvůli této hrozné události truchlí. Cítíme se všemi pozůstalými. Zraněným přejeme rychlé uzdravení,“ řekl starosta Markus Lewe a poděkoval záchranářům i policistům za jejich práci.

Kondolovali také například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Emmanuel Macron a na Twitteru i bývalý katalánský separatistický premiér Carles Puigdemont, který je nyní v Německu.

Ministr vnitra Horst Seehofer ujistil, že policie naplno pracuje na objasnění činu. 

České ministerstvo zahraničí doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně: +491702479956. Česká diplomacie nemá informace o případných obětech z řad českých občanů.