Požár v Kemerovu má 64 obětí. Nouzové východy byly zamčené, požární signalizace vypnutá

Tragédii na Sibiři umocnily zamčené únikové východy a odpojený alarm (zdroj: ČT24)

Nejméně 64 obětí na životech si vyžádal požár nákupního a zábavního centra ve městě Kemerovo na Sibiři. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Několik lidí se pohřešuje. Podle moskevského rozhlasu je mezi mrtvými několik desítek dětí. Vyšetřovatelé zjistili závažná porušení bezpečnostních předpisů.

Požár obchodního a zábavního centra v Kemerovu na Sibiři propukl ještě v neděli, uhasit se jej původně podařilo v pondělí a záchranáři se následně pustili do rozebírání trosek, když pátrali po nezvěstných. „Mohou být v sálech kin, které se propadly ze čtvrtého na třetí podlaží,“ uvedl mluvčí krizového štábu. Ministerstvo pro mimořádné situace ale později uvedlo, že doutnající trosky se znovu rozhořely.

Mezi oběťmi jsou děti, včetně jedenáctileté příbuzné gubernátora Kemerovské oblasti Amana Tulejeva. Úřady slíbily zaplatit pohřby, jakož i vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 360 tisíc korun). Zraněno bylo kolem padesáti lidí, v městských nemocnicích zůstává jedenáct zraněných. „Většina má těžká zranění,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Miroslav Karas v Událostech, komentářích: Na obchodním centru v Kemerovu bylo mnoho nedodělků (zdroj: ČT24)

Zamčené východy a vypnutý požární alarm

Vyšetřovatelé oznámili, že podle jejich zjištění byly při provozu zábavního centra vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny, požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. Policie po něm vyhlásila pátrání. Podle ruských médií byly některé prostory objektu obloženy hořlavým materiálem, který prakticky nebylo možné uhasit.

„Požární inspekce byla v posledních dvaceti letech známá, že fungovala spíš jako vymahač pokut nebo úplatků. Pokud našli něco, co nebylo úplně v pořádku, tak se to dalo velmi rychle vyřešit za peníze. Ze strany provozovatelů tam nebyl až takový tlak, aby ty systémy opravdu fungovaly. Šlo jim především o to, aby na papíře měli potvrzeno, že mají to nejmodernější vybavení přesně podle instrukcí,“ uvedl znalec ruských reálií Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

Ondřej Soukup: Provozovatelé těchto multiplexů bezpečnostní opatření často obcházejí (zdroj: ČT24)

Dveře do kinosálů byly podle některých informací zavřené kvůli tomu, že administrace kina to nařídila, aby se tam nedostávaly děti bez lístků.

„Toto obchodní centrum mělo být kontrolováno někdy před třemi lety, ale oni si vymohli výjimku pro malý byznys,“ upozornil Soukup. Je podle něj absurdní, že se velké obchodní centrum, kde může být najednou několik tisíc lidí, dostalo do této výjimky. „Je tam poměrně značné podezření na korupci,“ podotkl.

Kvůli požáru byli zadrženi čtyři lidé, včetně ředitelky centra Naděždy Suddenokové. V médiích se objevilo, že příčiny požáru se vyšetřují podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti. Záchranu ohrožených lidí komplikovala vratkost narušených konstrukcí a exploze plynové lahve, kterou požár způsobil.

Vyšetřovatelé podle organizace Amnesty International spolu s úřady brání svědkům, kteří byli na místě, poskytovat jakékoliv informace. Svědci si sami stěžují na nátlak ze strany úřadů, podotkl Karas. Úřady nařídily okamžitou kontrolu a revizi zhruba 600 podobných zařízení v zemi.

Možné příčiny: porucha nebo zapálená svíčka

O příčinách neštěstí, jednoho z nejtragičtějších požárů po rozpadu Sovětského svazu, ruská média zatím jen spekulují. Hovoří se o poruše v elektroinstalaci nebo o neopatrném nakládání s otevřeným ohněm. V jednom z kin obchodního centra děti zapalovaly svíčky při víkendové slavnosti. Nejvíce obětí si oheň vyžádal právě v horních patrech, kde bylo několik kinosálů plných dětí.

Agentura Interfax napsala, že požár mohl vzniknout v místnosti s dětskou trampolínou, kde některé z dětí zapálilo molitan. Od něj se oheň bleskurychle rozšířil. Náměstek gubernátora Kemerovské oblasti Vladimir Černov označil za hlavní linii vyšetřování možný útok žháře. Policie podle Interfaxu potvrdila, že s takovou možností počítá, nepovažuje ji nicméně za nejpravděpodobnější.

Při požáru rovněž uhynulo asi 200 kusů zvěře v zoologické zahradě umístěné ve druhém patře obchodního centra. Způsobenou škodu odhadují pojišťovací úředníci předběžně na čtyři miliardy rublů (téměř 1,5 miliardy korun). Zda byl objekt pojištěn, se podle médií teprve zjišťuje.

Kritice se nevyhnuly ruské televize, které se večer událostem v Kemerovu prakticky nevěnovaly. Ruská zpravodajská televize například vysílala nový film o Putinovi, upozornil zpravodaj ČT Miroslav Karas.