OSN: Kimův režim dodává Sýrii materiál použitelný při výrobě chemických zbraní

Události: KLDR dodává Sýrii materiál na výrobu chemických zbraní (zdroj: ČT24)

Severní Korea údajně posílá do Sýrie materiál, který je možné využít při výrobě chemických zbraní a balistických raket. Podle zpravodajského serveru BBC News a agentury AP to uvedla OSN ve své dosud nezveřejněné zprávě, v níž zmiňuje zhruba 40 takových zásilek z let 2012 až 2017 mířících z KLDR do Sýrie. Podle zprávy byli také severokorejští experti na raketové technologie viděni v centrech na výrobu zbraní v Sýrii.

Tyto informace přicházejí krátce poté, co se v médiích objevila nová obvinění týkající se použití bomb obsahujících chlor při útocích syrských vládních sil. Režim prezidenta Bašára Asada tato nařčení odmítá.

Severní Korea v současné době podléhá sankcím Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s raketovými a jadernými zbrojními programy KLDR. Zprávu, v níž se obvinění vůči Severní Koreji objevuje, sestavil tým expertů OSN, který hodnotí dodržování rezolucí OSN ze strany Pchjongjangu. Zpráva zatím nebyla publikována, novináři BBC a AP ale měli možnost do ní nahlédnout.

KLDR vyslala několik kontejnerů kyselinovzdorných dlaždic

Podle tohoto dokumentu Severní Korea nedovoleně dodávala Sýrii materiály, které lze využít při výrobě chemických zbraní. Jednalo se například o kyselinovzdorné a žáruvzdorné dlaždice, které je možné použít pro výstavbu zařízení, jež chemické zbraně produkují.

V letech 2016 až 2017 údajně dorazilo do Sýrie 13 kontejnerů s dlaždicemi, které by pokryly plochu 5000 metrů čtverečních, což je dostatečné množství pro rozsáhlý průmyslový projekt, napsala agentura AP.

Zásilky obsahovaly také antikorozní a kyselinovzdorné trubky, ventily či teploměry. Za dodávky prý platilo Středisko pro vědecká studia a výzkum (SSCR) spadající pod syrskou vládu prostřednictvím řady krycích firem.

Zpráva rovněž uvádí, že severokorejští technici „pokračují v práci v zařízeních na výrobu chemických zbraní a raket v syrských lokalitách Barzá, Adra a Hamá“. Syrská vláda v reakci na toto obvinění týmu expertů OSN řekla, že jediní Severokorejci, kteří jsou přítomni v Sýrii, jsou sportovní trenéři a sportovci.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric neřekl, zda zpráva, z níž unikly zmíněné informace, bude oficiálně zveřejněna. Podle agentury AP diplomaté očekávají publikaci této zprávy v polovině března.

Ve zprávě OSN ze září 2017, která je veřejně dostupná, zmíněný tým expertů OSN napsal, že „prošetřuje údajnou zakázanou spolupráci v oblasti chemických zbraní, balistických raket a konvenčních zbraní“ mezi Sýrií a Severní Koreou.

V zářijové zprávě se píše, že dva členské státy OSN zachytily dodávky mířící do Sýrie a že existuje podezření, že zboží poslal hlavní severokorejský vývozce z oblasti zbrojního průmyslu v rámci kontraktu krycích firem zastupujících syrské Středisko pro vědecká studia a výzkum (SSCR).

Syrská vláda se chemického arzenálu vzdala v roce 2014 a použití chemických zbraní proti civilistům popírá. Počátkem tohoto měsíce ale mezinárodní vyšetřovací komise OSN oznámila, že začala vyšetřovat další případy možných chemických útoků v Sýrii.

O možném nasazení chemických látek při útocích, konkrétně chloru, svědčí symptomy lidí, kteří byli v nedávné době zasaženi v Sarákibu v provincii Idlíb a ve východní Ghútě u Damašku, sdělila OSN. Chlor mohl být znovu použit v obléhané povstalecké enklávě východní Ghúta také v neděli.

Komise, v jejímž čele stojí Brazilec Paulo Pinheiro, rovněž minulý rok došla k závěru, že za loňský sarinový útok na Cháj Šajchún je odpovědný syrský režim. Zahynulo při něm přes 80 lidí.