Z Ukrajiny vyhoštěný Saakašvili je v Nizozemsku. Chce se tam usadit a cestovat po Evropě

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, jehož ukrajinské úřady v pondělí zatkly a vyhostily do Polska, je v Nizozemsku. Politik řekl nizozemskému veřejnoprávnímu vysílateli NOS, že ještě neví, jak dlouho v zemi zůstane. Politikův právník ale uvedl, že jeho klient se chce v Nizozemsku usadit. Saakašvili, který na Ukrajině vedl demonstrace za svržení prezidenta Petra Porošenka, má za manželku nizozemskou občanku.

Saakašviliho žena Sandra Roelofsová v Nizozemsku žije společně s jejich dvěma syny. „Jsem tady vždycky rád. Neznám moc dobře Rotterdam, ale často bývám v Zeelandu, v Terneuzenu a samozřejmě v Amsterdamu. Jsem tady kvůli tomu, co se stalo na Ukrajině. Uvidíme, jak dlouho zůstanu,“ řekl Saakašvili po příletu.

Podle politikova právníka Oscara Hammersteina požádal bývalý gruzínský prezident v Nizozemsku o povolení k pobytu a úřady jeho žádost schválily. Tamní ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo už loni vůli Saakašvilimu pomoci a uvedlo, že povolí politikovi v zemi zůstat na základě slučování rodin.

Podle ukrajinských médií gruzínský politik také prohlásil, že pak se „bude pohybovat po Evropě a věnovat se politické činnosti“. Kam má konkrétně namířeno, novinářům neřekl. 

Saakašvili se na Ukrajině politicky angažoval od roku 2015 a od Porošenka dostal i ukrajinské občanství. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a gruzínský exprezident o ukrajinské občanství přišel. Gruzínské občanství mu gruzínské úřady odebraly už dříve. Ve své rodné zemi je Saakašvili obviněn a v jednom případě už i odsouzen za zneužívání pravomocí.

Z Ukrajiny byl v pondělí vyhoštěn do Polska, neboť se do země podle ukrajinských úřadů dostal nezákonně. Saakašviliho loni v září silou přenesly přes polsko-ukrajinskou hranici stovky jeho příznivců. Politik tvrdí, že důvodem nynější deportace je jeho kritika Porošenka za tolerování korupce. Na Ukrajině je Saakašvili obviněn z přípravy státního převratu.