Mezi zraněnými po zemětřesení na Tchaj-wanu jsou dva Češi. Zemřelo nejméně sedm lidí

Mezi více než 250 zraněnými po úterním zemětřesení na Tchaj-wanu jsou dva Češi. Jejich zranění jsou lehká, hospitalizace podle lékařů nebyla nutná. Oba jsou v kontaktu se svými příbuznými. Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl zástupce české Ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Václav Jílek. Neštěstí si vyžádalo nejméně sedm obětí.

  • Zemětřesení o síle 6,4 stupně postihlo Tchaj-wan v úterý. Ohnisko otřesů bylo 22 kilometrů severovýchodně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru.

Zraněný muž a žena z Česka jsou zřejmě turisté. Bydleli v jednom z hotelů ve městě Chua-lien, který otřesy poškodily. „Jsme s nimi ve styku. Naši pracovníci jsou na cestě do Chua-lien. Poskytnou jim potřebnou pomoc a konzulární asistenci. Jsou lehce zraněni a připraveni k cestě do Tchaj-peje, kde budeme vyřizovat další náležitosti,“ řekl o zraněných Češích Jílek.

Šest mrtvých, 70 lidí se pohřešuje

Když se začala země třást, popadli jsme děti a běželi pryč. Žena na mě jen zavolala, že se protější dům zřítil, tak jsme vzali baterky a šli pátrat po lidech. Sami jsme mohli zachránit ale jen osoby ve spodních patrech.
Lin Čching-wen
majitel obchodu v Chua-lienu

Zemětřesení si vyžádalo nejméně šest obětí na životech, přes 250 lidí bylo zraněno a dalších 70 se pohřešuje. Záchranáři dále prohledávají trosky. Mezi zraněnými jsou vedle Čechů také občané Japonska, Jižní Koreje, Singapuru a Číny.

V Chua-lienu žije asi sto tisíc lidí. Ve městě se podle dostupných informací zřítilo několik budov včetně hotelů či vojenské nemocnice. Ulice jsou propadlé, bez vody zůstává kolem 40 tisíc budov, zhruba dva tisíce domácností jsou bez elektrické energie. Školy a kanceláře zůstaly v důsledku katastrofy zavřené.

Události: Tchaj-wan zasáhlo silné zemětřesení, dva Češi byli zraněni (zdroj: ČT24)

Postižené město navštívila prezidentka Cchaj Jing-wen. Pomoc Tchaj-wanu nabídla pevninská Čína. Čínský Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu oznámil, že Peking je „ochoten vyslat záchranný tým na Tchaj-wan“.

Úřady varovaly, že v průběhu příštích dvou týdnů mohou ostrov zasáhnout následné otřesy. Menší otřesy děsily obyvatele postižené oblasti po celou středu a mnozí lidé si kvůli nim netroufli vrátit se do svých domovů.

Tchaj-wan postihují zemětřesení často, protože leží v seismicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí jen malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 tisíc budov.