Počet obětí bombového útoku v Kábulu vzrostl na 103 mrtvých a 235 zraněných

Počet obětí sobotního bombového útoku v Kábulu vzrostl na 103 mrtvých a 235 zraněných. Atentát, ke kterému se přihlásilo radikální hnutí Taliban, patří v této afghánské metropoli k nejkrvavějším za poslední čtyři roky.

Předchozí bilance útoku činila 95 mrtvých a 158 zraněných. Ministr vnitra Vajs Ahmad Barmak v sobotu na tiskové konferenci počet obětí upřesnil. „Mnoho zraněných bohužel v nemocnici zemřelo,“ uvedl s tím. 

Útok byl dílem sebevražedného atentátníka v sanitce. Řidič vozu se dostal přes jedno kontrolní stanoviště díky tvrzení, že veze pacienta do nedaleké nemocnice, a na dalším stanovišti pak odpálil výbušniny.

K výbuchu došlo v sobotu krátce před jednou hodinou odpoledne místního času (9:30 našeho času), a to ve čtvrti, kde se nachází řada vládních budov a ambasád, podle zpráv ze švédského, nizozemského a indického zastupitelského úřadu a mise EU nebyl nikdo z jejich zaměstnanců při útoku zraněn. Někteří svědci události se domnívají, že cílem útoku bylo sídlo ministerstva vnitra.

Exploze podle agentury Reuters otřásla budovami v okolí a na ulicích mezi troskami ležela spousta těl. „Zrovna jsem seděl ve své kanceláři, když se to stalo,“ řekl jeden z úředníků, který byl při útoku vážně zraněn. „Okna se vysypala, budova se zřítila,“ dodal.

„Je to masakr,“ prohlásil Dejan Panic, koordinátor italské nevládní organizace Emergency, která v Kábulu provozuje stejnojmennou nemocnici, kam přivezli více než padesátku zraněných.

Sobota je v Afghánistánu pracovní den a ulice v rušné části města byly v době výbuchu plné lidí. „Tento útok není ničím víc než zvěrstvem a ti, kdo ho organizovali a dovolili, musí být předvedeni před soud,“ řekl šéf asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) Tadamiči Jamamoto.

Útok podle Reuters patrně dostane pod tlak prezidenta Ašrafa Ghaního a jeho americké spojence, kteří hovořili o tom, že díky agresivnější vojenské taktice byl Taliban vytlačen z hlavních regionálních center.

O týden dříve při útoku na kábulský hotel Intercontinental zemřely čtyři desítky lidí, včetně patnácti cizinců. K akci se přihlásilo také hnutí Taliban. Afghánská metropole se stala v minulosti terčem mnoha atentátů, k některým z nich se přihlásil také takzvaný Islámský stát.

Česká republika má v Afghánistánu dvě stovky vojáků

Čeští vojáci sloužící v Afghánistánu jsou podle mluvčí generálního štábu Vlastimily Cyprisové v pořádku. Česká armáda má v současné době v Afghánistánu necelých 240 vojáků. Největší jednotka působí na spojenecké základně Bagrám, kterou hlídá. Další vojáci jsou pak umístěni v Kábulu.

Washington tvrdí, že příslušníci Talibanu nacházejí útočiště v sousedním Pákistánu. Islámábád toto obvinění popírá. Ve snaze zvýšit tlak na Pákistán USA nedávno pozastavily téměř veškerou americkou vojenskou pomoc Islámábádu. Americká vláda vyzvala všechny země, aby přijaly „rozhodné kroky“ k zastavení násilí.

„Ty, kdo podporují nebo nabízejí útočiště teroristickým skupinám, nemůžeme tolerovat,“ uvedl ministr zahraničí Rex Tillerson. Prezident Donald Trump útok odsoudil a řekl, že „obnovuje odhodlání naše i našich afghánských partnerů“.

Pákistán, který popírá obvinění, odsoudil útok a vyzval k soustředěnému úsilí a účinné spolupráci mezi státy k vymýcení terorismu.