Papež František: Nemám právo soudit homosexuály

Řím – „Je-li někdo gay, hledá Boha a má dobrou vůli - kdo jsem, abych ho mohl soudit?“ řekl papež František novinářům na palubě letadla, jímž se vracel z cesty po Brazílii do Říma. Církev by podle něj neměla věřící soudit na základě sexuální orientace, a to ani v případě, že se jedná o kněží. Letadlo s papežem přistálo v Římě před polednem.

František se domnívá, že by se homosexuálové neměli odsuzovat ani diskriminovat, zatímco jeho předchůdce Benedikt XVI. byl v tomto ohledu mnohem nesmlouvavější a zastával názor, že muži s homosexuální orientací by na kněžství aspirovat neměli.

Papež hovořil o svých červnových výrocích o „homosexuální lobby“ v římské kurii, které způsobily ve Vatikánu značný rozruch. Tehdy v soukromém rozhovoru s latinskoamerickými preláty připustil, že ve vatikánském úředním aparátu cosi jako homosexuální klika existuje. Nyní ale řekl, že starosti mu dělá spíše samotná existence jakýchkoli vlivových skupin než to, na čem jsou založené. „Sklon k homosexualitě je daný. Problém je ona lobby. Lobby je nepřijatelná, ať už je homosexuální, politická nebo zednářská,“ uvedl papež František, který byl v Brazílii od minulého pondělka jako hlavní host katolických Světových dnů mládeže.

Papež během tiskové konference na palubě letadla odpověděl na všechny otázky a nevyhnul se ani nepříjemným dotazům týkajícím se skandálu Vatileaks, reformy vatikánské administrativy, svého předchůdce Benedikta XVI. či role žen v katolické církvi.

Mimo jiné František sdělil, že v příštím roce zřejmě pojede do Izraele a zvažuje rovněž cestu na Srí Lanku a Filipíny. Ohlásil také, že Vatikán nejspíše odloží ohlášené svatořečení bývalých papežů Jana Pavla II. a Jana XXIII. původně plánované na začátek prosince. Kvůli bezpečnosti poutníků z Polska, kteří by v zimě museli cestovat po zledovatělých silnicích, se prý kanonizace uskuteční nejspíš až o Velikonocích 2014. Datum papež definitivně potvrdí během zasedání konzistoře 30. září.

Papež odmítl diskriminaci homosexuálů (zdroj: ČT24)