Černý týden pro turisty v Tatrách. Zemřel další Čech

Ve Vysokých Tatrách zahynul po pádu další český turista. Jeho tělo našli ve Velké Studené dolině náhodní turisté a záchranáři už nemohli nic dělat. O den dříve v Tatrách zemřely dvě Češky a další český turista skončil v kritickém stavu v nemocnici. Horská záchranná služba turisty varuje, že jsou teď na horách velmi nepříznivé podmínky – terén je totiž zledovatělý.

Třiatřicetiletý Čech při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem, jeho tělo bylo přepraveno do Starého Smokovce. Jde už o třetí českou oběť za dva dny – dvě mladé Češky zemřely rovněž ve Vysokých Tatrách v pondělí poté, co uklouzly na zledovatělém povrchu.

První spadla několik stovek metrů do Malé Studené doliny, druhá se pak zřítila ze stezky vedoucí na Slavkovský štít. Muž, který ji doprovázel, je v kritickém stavu. Tato dvojice se pohybovala v místě, kam úřady vstup až do června zakázaly.

Cesta na Slavkovský štít se v úterý vymstila Polce, která musela volat záchranáře poté, co uklouzla a poranila si na více místech tvář a utrpěla šok. Ženu letecky transportovali do nemocnice v Popradu.

Při výstupu v Malé Studené dolině navíc v úterý jeden polský turista po pádu zahynul, sdělila Horská záchranná služba (HZS).

Zranění utrpěla také jedna rodina pod nejvýchodnějším vrcholem Vysokých Tater Jahňací štít. Čtrnáctiletá dívka utrpěla vážné zranění hlavy a 11letý chlapec zranění pánve. Oba byli přepraveni do nemocnice vrtulníkem. Jejich lehce zraněný otec sešel do údolí v doprovodu známých.

Ve středu se očekává silný vítr

Návštěvníky, kteří se chystají na túry, varovala HZS před nepříznivými podmínkami, především zledovatělým povrchem. Upozornila, že je třeba mít příslušné vybavení a že se po čtvrté hodině odpoledne rychle stmívá.

Ve středu se na hřebenech Tater navíc očekává silný vítr, který by v nárazech mohl dosáhnout rychlosti 135 až 160 kilometrů za hodinu. „Prosíme všechny návštěvníky, aby za těchto podmínek zvážili svůj pohyb v horských oblastech,“ uvedla HZS. Výstraha se podle ní týká především vyznavačů pěší turistiky, horolezectví a skialpinismu.