Útočník z Marseille byl nezaměstnaný držitel tuniského pasu

Pravděpodobný pachatel nedělního útoku v Marseille měl podle vyšetřovatelů tuniský pas. Už v pátek ho v Lyonu zatkla policie, protože kradl, nakonec ho ale propustila. Muž na nádraží v centru města ubodal dvě ženy, přímo na místě ho pak zastřelili vojáci. K incidentu se hlásí Islámský stát (IS).

Muž s kriminální minulostí, který na nádraží ubodal dvě mladé ženy, policii předložil tuniský pas na jméno Ahmed H., narozený v listopadu 1987. Prokurátor François Molins uvedl, že šlo o nezaměstnaného muže, který neměl stálé bydliště a užíval tvrdé drogy.

Na nádraží přišel v půl druhé odpoledne, a když ubodal dvě ženy, vrhl se na hlídkující vojáky, kteří ho zastřelili. U těla byl nalezen nůž s dvaceticentimetrovou čepelí. Muž měl u sebe ještě jeden menší nůž.

Policie útočníka rychle identifikovala díky otiskům prstů. Od roku 2005 byl podle Molinse úřadům znám pod sedmi různými totožnostmi, úřady bojující proti terorismu ho ale v hledáčku neměly. Podle francouzských médií neměl muž povolení k pobytu ve Francii, přesto ho policisté nevyhostili ze země, neboť nezjistili jeho pravou totožnost.

Obětem bylo 20 a 21 let, jedna byla podle francouzského tisku studentkou medicíny. Jiné zdroje uvádějí, že dívkám bylo 17 a 21 let.

Pařížská starostka Anne Hidalgová oznámila, že v noci na úterý nebude na znamení smutku nad oběťmi útoku v Marseille i v americkém Las Vegas, kde střelec zabil nejméně 58 lidí, osvětlena dominanta města – Eiffelova věž.

Ve Francii po řadě útoků islamistických radikálů v posledních dvou letech platí výjimečný stav. Při útocích teroristů v zemi za poslední dva roky přišlo o život více než 200 osob.