Česká, rakouská a maďarská armáda společně cvičily. Trénovaly ochranu Schengenu

Události ČT: Společné cvičení tří středoevropských armád (zdroj: ČT24)

Ministři obrany Rakouska, Česka a Maďarska zhlédli ukázky připravenosti jednotek na závěr zhruba týdenního armádního cvičení na ochranu hranic v severorakouském Allentsteigu. Vojáci ze zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) na cvičení chránili fiktivní vnější hranici EU. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) šlo po zkušenostech s náporem migrantů z roku 2015 především o to zabránit nekontrolovanému přechodu hranice.

Cvičení Cooperative Security (COOPSEC17) se zúčastnilo 2360 vojáků ze tří zmíněných zemí. Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil řekl, že toto „jedinečné“ cvičení chápe jako vzkaz Evropské unii. „Přejeme si a očekáváme, že tento model se prosadí i v Evropě,“ poznamenal.

Doskozil podle agentury APA rovněž kritizoval, že v Bruselu se „nyní diskutuje o rozšíření schengenského prostoru (bez hraničních kontrol)“, místo aby bylo umožněno prodloužení dočasných hraničních kontrol za listopad, a o zavedení efektivnější obrany hranice EU.

Doskozil společně se Stropnickým a jejich maďarským kolegou Istvánem Simicskóem v Allentsteigu přihlíželi tomu, jak 2200 vojáků rakouské armády a 160 vojáků z Česka a Maďarska demonstrovalo, jak by mohla vypadat ochrana hranic na fiktivní vnější hranici EU.

Rovněž ministři Stropnický a Simicskó hovořili o tom, že spolupráce středoevropských zemí při nácviku ochrany hranic má sloužit jako příklad a vzor pro Evropskou unii.

Stropnický řekl, že cvičení považuje za důležité kvůli nácviku ochrany schengenské hranice, kdyby se opět ocitla pod mírným anebo naopak větší tlakem. „Z toho náporu v roce 2015 jsme se všichni poučili. Jde tady především o to, aby nedocházelo k nekontrolovanému přechodu hranice,“ řekl Stropnický. Dodal, že česká armáda na cvičení vyslala například 15 vozidel Iveco s kamerami či nočním viděním.

Přibližně 800 mladých vojáků na cvičení představovalo uprchlíky. Vojáci si tak mohli realisticky vyzkoušet, jak zacházet s masami lidí na hranici. Nasazeno bylo podle APA více než 400 vozidel, vrtulníků, průzkumných letounů, dronů a také technických zařízení, jako jsou kamery pro noční vidění.

Cvičení COOPSEC17 je součástí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC), které se účastní také Slovensko, Slovinsko a Chorvatsko. Cílem cvičení v Allentsteigu bylo napodobit scénář z rakouských hranic z roku 2015, aniž by, jako tehdy, přes hranici nekontrolovaně proudily tisícovky lidí.