Turisté se na Západní břeh jezdí učit, jak reagovat při teroristickém útoku

Sharon Gat ve své akademii učí turisty, jak reagovat při útoku (zdroj: ČT24)

Plukovník Sharon Gat strávil sedmadvacet let v izraelských speciálních jednotkách. Teď získané zkušenosti předává ve své akademii Caliber 3 na Západním břehu. Cvičí profesionály i civilisty, dospělé i děti. Lidé tam přicházejí z celého světa, aby se naučili, jak reagovat při útoku. Gat svou akademii založil v roce 2002. Je věnovaná památce 24letého izraelského vojáka, který byl ve stejném roce zabit při operaci v Gaze.

Podle Gata každý rok centrum navštíví 15 tisíc až 25 tisíc turistů. Většinu tvoří američtí Židé. V posledních letech ale přibývá i lidí z Brazílie, Argentiny, Francie, Itálie, Ruska a Číny, kteří vyhledávají jiné formy turismu.

Jeden z kurzů například během dvou hodin simuluje sebevražedný bombový útok na tržišti v Jeruzalémě, okamžitě následovaný útokem nožem. Pro dospělého je cena 115 dolarů, pro dítě 85 dolarů a možné jsou skupinové slevy.

Izrael v posledních letech sužovaly hlavně teroristické útoky jednotlivců auty nebo noži. Gat ale rozebírá například i útoky na školy v USA, aktuální hlavně pro účastníky kurzu ze Spojených států. Učí žáky, jak reagovat na hrozbu, na výstřely, jak neztuhnout a jaké to je být v kůži policistů a vojáků, kteří v Izraeli dbají o bezpečnost.

„Nenosím u sebe zbraň, takže ať bych byl kdekoliv, nemůžu udělat nic moc jiného, než se ukrýt nebo utéct. Ale pochopil jsem a oceňuji, co pro nás dělají lidé z bezpečnostních složek, ať už to jsou vojáci nebo policisté,“ říká účastník Moshe Bryski, rabín z Kalifornie.

Západní břeh, kde plukovník Gat školu postavil, provázejí násilnosti už desítky let. Nepokoje nebo teroristický útok mohou přijít kdykoliv. „Pokud musím proti někomu pozvednout zbraň, znamená to, že nebyla jiná možnost, je to vždy ta poslední volba. A to tu učíme,“ říká šéf protiteroristického výcviku v Caliber 3 Eitan Cohen.

Přesto se škola stala terčem kritiky. Podle některých organizací jen cynicky vydělává na izraelsko-palestinském konfliktu. Podle Gata ale učí, jak násilí předcházet nebo se mu vyhnout.