Gril i dětské hřiště jsou pryč. Američané vyklidili rekreační prostory moskevské ambasády

Američtí diplomaté a personál jejich ambasády v Moskvě přišli o přístup do skladových prostor na jihu Moskvy a do rekreačních objektů v areálu Serebrjanyj bor na východním okraji ruské metropole. Jejich využívání zakázal Kreml v reakci na nový balík protiruských sankcí, o němž minulý týden rozhodl americký Kongres. Po jistých tahanicích okolo nemovitostí americké velvyslanectví nakonec potvrdilo, že z nich mohlo vše odvézt.

Velvyslanec USA v Moskvě John Tefft svolal v pondělí večer poradu personálu ambasády, na níž byla podle agentury Reuters „pohřební nálada“. Napětí vládlo i v letovisku Serebrjanyj bor, kam velvyslanectví vyslalo nákladní auta pro odvoz vybavení. Ruská policie odmítla americká auta do areálu vpustit s odůvodněním, že nemají povolení potřebné k vjezdu do chráněné krajinné oblasti.

Velvyslanectví reagovalo protestem, protože Rusové slíbili americkým diplomatům, že přístup do objektů budou mít do dnešního poledne. Agentura RIA Novosti citovala zástupce ruského ministerstva zahraničí, podle nichž byl postup ambasády USA „záměrnou provokací“.

Američané odvážejí zařízení z rekreačního objektu nedaleko Moskvy
Zdroj: ČTK/AP/RU-RTR

V ulici Dorožnaja na jihu Moskvy, kde mají Američané v nájmu skladové prostory, se podle agentury Interfax usídlily týmy novinářů v očekávání dalších komplikací. Na místě je ale klid, objekt střeží ochranka.

Podle další zprávy Interfaxu americké velvyslanectví potvrdilo, že získalo přístup do obou nemovitostí. Sklad zcela vyprázdnilo a z chaty v letovisku odvezlo vše potřebné, včetně zbývajícího nábytku, kuchyňského nádobí, potřeb pro grilování a vybavení dětského hřiště.

Američané opouštějí rekreační objekt moskevské ambasády
Zdroj: ČTK/AP

Většina „lidí na odchodu“ jsou Rusové

Rusko dalo minulý pátek Spojeným státům na vědomí, že počet svých diplomatických pracovníků a technického personálu na velvyslanectví v Moskvě a třech generálních konzulátech v Rusku musejí uvést do souladu s analogickým počtem personálu na ruských zastupitelských úřadech v USA. V praxi to znamená, že Američané musejí snížit počet ambasádních a konzulárních zaměstnanců o 755, z nynějších 1210 na 455.

Na omezení personálních stavů mají USA měsíc, což Rusové zdůvodnili „humanitárními ohledy“. Agentura Reuters napsala, že krok Moskvy je očividně pečlivě odměřený. Na jedné straně v Rusku potvrdí pověst prezidenta Vladimira Putina jako nesmiřitelného oponenta USA, na druhé straně příliš nepoškodí americké zájmy v Rusku. Většinu ze 755 osob zbavených práva působit na amerických zastupitelských úřadech budou totiž zřejmě tvořit najaté ruské pomocné síly. Exodus diplomatů se podle médií nečeká.

Vydáno pod