Zemřela Amelia Earhartová v moři? Nový dokument tvrdí, že slavná pilotka doletěla do Japonska

Události ČT: Mohla Amelia Earhartová zemřít v japonském zajetí? (zdroj: ČT24)

Jedna z největších záhad historie létání je možná rozluštěna. Nově nalezená fotografie má dokazovat, že Amelia Earhartová nespadla v roce 1937 do Pacifiku, ale po havárii svého letounu skončila v japonském zajetí.

Americká pilotka už předtím jako první žena překonala Atlantik a k létání inspirovala mnoho následovnic po celém světě. Konec jejího života nově badatelé interpretují na základě fotografie z Marshallových ostrovů, která ležela téměř 80 let ukrytá v americkém národním archivu.

Snímek zobrazuje skupinu lidí v přístavu na atolu Jaluit, který patří do souostroví Marshallových ostrovů. Pozorovatele zaujme sedící postava uprostřed a při pečlivém zkoumání i světlý předmět za lodí. Podle muže, který snímek v šanonech objevil, jde o legendární americkou pilotku a její letadlo Lockheed. A o klíč k záhadě jejich zmizení.

Amelia Earhartová (údajně sedí v pozadí)
Zdroj: ČT24/History: Amelia Earhart: The Lost Evidence

Ve dvouhodinovém dokumentu televizního kanálu History Channel badatelé tvrdí, že na základě porovnání s jinými fotografiemi Earhartové je na snímku s velkou pravděpodobností zachycena právě ona.

„Myslím, že je to Amelia Earhartová. A tento pán nalevo od ní je Fred Noonan, její navigátor,“ říká Gary Tarpinian, hlavní producent nového dokumentu Amelia Earhart: The Lost Evidence. V dokumentu se objeví tvrzení, že Earhartovou lze na snímku rozpoznat podle ramen. „Samozřejmě vlasy se mění, ale ramena ne,“ zazní v dokumentu.

Earhartová se proslavila jako první žena, která sama a bez mezipřistání přeletěla Atlantik. V červenci 1937 byla na cestě k dalšímu zápisu do dějin. K dokončení cesty kolem světa jí zbývalo jen přeletět Pacifik.

Teorií o tom, jak Earhartová a její společník zemřeli, je celá řada. Ta oficiální mluví o vyčerpání paliva a pádu do oceánu. Nově objevená fotografie má ale dokazovat verzi o japonském zajetí a smrti ve vězení.

Amelia Earhartová
Zdroj: ČT24/History: Amelia Earhart: The Lost Evidence

Jiná teorie: Earhartová pád letadla přežila, zemřela na ostrově

Hlavní konkurenční badatel ale fotografii nevěří. „Mohl bych vám ukázat tucet fotografií Amelie Earhartové z posledních dnů jejího letu kolem světa. Předtím než se pokusila přeletět na ostrov Howland. Její vlasy jsou kratší než tady,“ rozporuje význam fotografie ředitel Mezinárodní skupiny pro hledání historických letadel (Tighar) Ric Gillespie.

Skupina naopak tvrdí, že letadlo Earhartové se skutečně zřítilo, ale Earhartová pád přežila a zemřela nejspíš až za několik týdnů na pustém ostrově Nikumaroro ostrovního státu Kiribati. Podle skupiny se podařilo identifikovat její ostatky, které byly nalezeny na ostrově v roce 1940.

Britské úřady však kostru tehdy identifikovaly jako mužskou a podrobněji se nálezem nezabývaly. Až současné forenzní metody pomohly vědcům určit, že se skutečně jednalo o tělo zmizelé pilotky.

Teorii o jejím životě na pustém ostrově navíc potvrdily další nálezy. Společnost Tighar totiž provedla od 90. let několik expedic, při nichž se podařilo najít hliníkový plát s otvory po nýtech, který odpovídal vybavení letounu Lockheed L-10 Electra (nalezen byl na pobřeží atolu v roce 1991), řadu kosterních pozůstatků ryb a drobných živočichů, jimiž se trosečnice živila, a pozůstatky ohňů, kterými se na sebe snažila upoutat pozornost.

Ze zpětné analýzy radiokomunikace v oblasti je podle společnosti patrné, že z porouchaného rádia vyslala i několik nouzových volání, ta ale v té době nikdo nezachytil. Z množství malých kůstek je možné usuzovat, že Amelia Earhartová bojovala o přežití několik týdnů, možná i měsíců, než pravděpodobně zemřela na dehydrataci, protože se na ostrově nenachází žádný zdroj pitné vody.

Životní příběh Amelie Earhartové patří do osnov amerických škol. Earhartová ve svých třiceti letech přeletěla Atlantik, o dva roky později překonala rychlostní rekord v ženském létání a v 34 letech přeletěla oceán znovu, tentokrát sama.