Papež se zbavil stoupence tvrdé linie v církvi kardinála Müllera

Papež František se rozhodl zbavit čelného představitele stoupenců tvrdé linie v katolické církvi německého kardinála Gerharda Müllera. Mocnému duchovnímu neprodloužil pětiletý mandát prefekta Kongregace pro nauku víry, který vyprší v neděli. Podle agentury DPA kardinála rozhodnutí překvapilo, nikoli však již znalce poměrů ve Vatikánu.

Nástupcem Müllera se z rozhodnutí hlavy katolické církve stane v pondělí španělský arcibiskup Luis Francisco Ladaria Ferrer, který byl doposud tajemníkem Kongregace pro nauku víry. Stejně jako papež je jezuita.

Již delší dobu se ví, že František a Müller se názorově rozcházejí. Konzervativní kardinál odmítá zásadní reformy v katolické církvi. Byl např. mezi kardinály, kteří otevřeně polemizovali s návrhem nastoleným papežem, aby církev zaujala k rozvedeným „realističtější postoj“.

Loni v prosinci vzpurní preláti, včetně Müllera, veřejně vyzvali Františka, aby vyjasnil části svého dokumentu o rodině Amoris Laetitia (Radost lásky), zejména ty, které se týkají rozvedených osob. S pochybami se například ptali, zda se svatého přijímání skutečně mohou ve výjimečných případech zúčastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství. 

Müller: Neshody nebyly

Podle některých teologů vztahy mezi papežem a prefektem kongregace nebyly nijak vřelé od začátku. V rozhodnutí neprodloužit mandát Müllerovi, kterého do funkce jmenoval Františkův předchůdce v čele katolické církve Benedikt, vidí zřejmý „trest“.

Podle italských listů La Stampa a Il Messaggero papež kardinála o svém rozhodnutí zpravil už v pátek. Müller v rozhovoru s mohučským deníkem Allgemeine Zeitung řekl, že ho krok Františka překvapil, ale nerozčílil. „Neshody mezi mnou a papežem Františkem nebyly,“ tvrdil. Pozastavil se jen nad tím, že je prvním prefektem, kterému některý z papežů neprodloužil mandát.

Vydáno pod