Macronovy první trable. Jeho ministr měl přihrát veřejnou zakázku manželce

Macronova ministra vyšetřují kvůli zakázce přihrané manželce (zdroj: ČT24)

Nový francouzský prezident Emmanuel Macron řeší první problémy. Soud začal předběžně vyšetřovat jednoho z jeho ministrů kvůli podezření, že v minulosti zvýhodnil svou ženu ve veřejné zakázce. První zákon, který chce nová vláda prosadit, má přitom podobným praktikám zabránit. Aféra by mohla poškodit Macronovo hnutí v parlamentních volbách. První kolo proběhne za necelé dva týdny.

Kupení mandátů patří mezi nešvary, které Francouzům vadí. Skoncovat s nimi má nový etický zákon o zprůhlednění politiky. Ministr spravedlnosti Francois Bayrou oznámil, že kabinet chce zakázat ministrům a poslancům zaměstnávat členy své rodiny. Podle agentury AFP se tak vláda snaží „obnovit důvěru občanů k veřejné činnosti“. Napomoci tomu mají dva nové zákony a revize ústavy.

Jenže ve vládě, která legislativu předkládá, zasedá Richard Ferrand – ministr pro územní soudržnost podezřelý z přihrávání veřejných zakázek bývalé manželce.

Ferrand byl jednou z předních postav Macronovy kampaně

Odstoupit zatím nehodlá a dál kandiduje i do parlamentu. „Francouzi si přejí, aby prezident získal (v parlamentu) vládní většinu, a já jsem jedním z článků této většiny,“ konstatoval Ferrand, který jako generální tajemník Macronova politického hnutí Vpřed! hrál klíčovou roli ve vedení prezidentské kampaně.

Už několik dní se z terénu ozývají docela vyděšené hlasy kandidátů hnutí Republika v pohybu, podle kterých je reakce lidí na tuto aféru dost katastrofální, nedá se tedy vyloučit, že to vyhlídky Macronova hnutí trochu poškodí, přestože Ferrand v tuto chvíli není z ničeho obviněný.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Podle prokuratury má nyní policie prověřit, zda existuje důvodné podezření ze spáchání majetkových trestných činů, nepoctivého jednání a porušení pravidel pojišťovnictví. Úřad veřejného žalobce se pro vyšetřování rozhodl poté, co média informovala o podnikatelských a finančních aktivitách někdejšího socialisty.

Satirický týdeník Le Canard enchaîné minulý týden napsal, že Ferrand v roce 2011 jako ředitel pojišťovny Mutuelles de Bretagne umožnil manželce svého právníka Sandrine Doucenové realizovat výnosný obchod s komerčním prostorem, který pojišťovna pronajímala.

Zpravodaj ČT Zavadil: Podle průzkumů by Macronovo hnutí mělo volby s přehledem vyhrát (zdroj: ČT24)

Nově založená firma Doucenové začínala s kapitálem 100 eur, ale vzala si půjčku ve výši přes 400 tisíc eur na odkoupení objektu a časem se hodnota jejích akcií zvýšila 3000krát. Podíl ve firmě přitom za pouhé euro získala i Ferrandova dcera.

Ferrand údajně kromě toho umožnil své manželce výhodně pronajímat kancelářské prostory a svého syna si na čtyři měsíce najal jako poslaneckého asistenta placeného parlamentem.

Problémová je i ministryně pro věci Evropy

Také nová francouzská ministryně pro evropské záležitosti Marielle de Sarnezová v současnosti čelí obvinění z pochybných praktik při najímání asistentů v době, kdy byla europoslankyní.

Vyšetřování bylo zahájeno jen deset dní před parlamentními volbami, v nichž má Macronovo hnutí – přejmenované na Republika v pohybu – podle průzkumů velkou šanci zvítězit se ziskem více než třicet procent hlasů.

„Některé průzkumy dokonce naznačují, že by mohlo získat absolutní většinu, tedy mezi 320 a 350 křesly. Tyto průzkumy se ale odehrály ještě před začátkem vyšetřování,“ upozornil zpravodaj ČT Petr Zavadil. Podobné aféry by hnutí mohly poškodit.

Druzí by dle sondáží skončili konzervativní Republikáni, jen těsně před nacionalistickou Národní frontou (FN) Marine Le Penové. Dosud vládnoucí socialisté by propadli.

Aféra kolem fiktivního zaměstnávání manželky za horentní sumy přinesla politickou smrt bývalému premiérovi a kandidátovi na francouzského prezidenta Francoisi Fillonovi, který přišel o pozici favorita a vypadl již v prvním dubnovém kole voleb.