Jste šiřitelka strachu, opřel se Macron v debatě do Le Penové. Ta ho nazvala „kandidátem nejistot“

Jaké šance mají před druhým kolem? (zdroj: ČT24)

Debata uchazečů o post francouzského prezidenta Marine Le Penové a Emmanuela Macrona proběhla podle očekávání ve vyostřené atmosféře. Le Penová svého rivala nazvala „miláčkem systému a elit“, na což se jí dostalo odpovědi, že její „strategií je spousta lží“. Podle agenturyElabe pro televizi BFM byl Macron přesvědčivější pro 63 procent respondentů.

„Pan Macron je kandidátem divoké globalizace, nejistot, sociální brutality, války všech proti všem, ekonomického pustošení zejména našich velkých skupin, ničení Francie velkými ekonomickými zájmy, komunitarismu,“ prohlásila nacionalistka Le Penová. „Nemáte žádného národního ducha, hájíte si jen své osobní zájmy,“ dodala.

„Vaší strategií je prostě lidem lhát a ukazovat na to, co je v této zemi špatné, aniž byste nabídla řešení,“ reagoval centristický kandidát hnutí Vpřed!. „Jste dědičkou systému, který již po desetiletí žije z hněvu Francouzů,“ dodal Macron v televizním duelu, který podle odhadů sledovalo 20 milionů televizních diváků.

Marine Le Penová a Emmanuel Macron
Zdroj: Eric Feferberg/Reuters

V průběhu více než dvouhodinové debaty se aktéři za účasti dvou moderujících novinářů věnovali čtyřem základním tématům: ekonomice, terorismu, vzdělávání a Evropě.

„Nemáte ohledně bezpečnosti žádný plán, ale jste shovívavý vůči islamistickému fundamentalismu,“ vyčetla Le Penová svému soupeři. Macron naopak označil plán Le Penové na uzavření francouzských hranic za „hadí jed“ a jako lživé odmítl i její tvrzení, že je napojen na islámské radikály. Podle něj Le Penová pouze rozdmýchává „občanskou válku“.

Kdo tu od začátku manipuluje se strachem? To jste vy. Kdo tu hraje na kartu šíření strachu z terorismu? To jste opět vy. Proti mě tu sedí šiřitelka strachu.
Emmanuel Macron
francouzský prezident

Macron obvinil soupeřku z poraženectví

„Chcete Francouzům říct, že globalizace je příliš náročná, Evropa je také obtížná, tak raději zavřeme hranice a z Evropy odejdeme. Tváří v tvář tomuto poraženectví já přicházím s pocitem vítězství,“ podotkl favorit voleb.

Macron mimo jiné slíbil dávky v nezaměstnanosti nezávislým živnostníkům, kteří zbankrotují, ale v současné době nemají na pomoc nárok. Hodlá zvýšit daně bohatším důchodcům. Le Penová Macrona jako exministra hospodářství obvinila, že byl členem neúspěšné vlády. 

„Říkáte, že byste byl otevřeným kandidátem, ale ve skutečnosti jste uzavřený. Chcete zavírat továrny, policejní stanice a nemocnice. Jediné, co zavírat nechcete, jsou hranice. Nechcete, aby Francouzi kontrolovali sami své hranice, chcete masivní imigraci, aby vaši šéfové mohli vyplácet stále nižší platy,“ opřela se do svého rivala.

Marine Le Penová a Emmanuel Macron se střetli v televizní debatě
Zdroj: Eric Feferberg/Reuters

Oba soupeři se také tvrdě střetli ohledně EU a evropské měny. Podle Le Penové je euro měna bankéřů a Francie by se měla vrátit k franku, slíbila také referendum o větší nezávislosti Francie na Evropě. Macron ji obvinil z manipulace a šíření strachu. Opuštění eura by podle něj byl „fatální“ krok, stejně jako odklon od Unie.

Le Penová: Pro studenou válku s Ruskem není důvod

Pokud jde o zahraniční politiku, Le Penová mimo jiné řekla, že „Francie nemá žádný důvod pro studenou válku s Ruskem“. Považuje se za nejlepšího politika pro jednání s Moskvou, s americkým prezidentem Donaldem Trumpem i s Británií, která se připravuje na odchod z EU.

Podle dosud vydaných průzkumů byl Macron v debatě přesvědčivější než jeho soupeřka. Le Penové dávají průzkumy před nedělním druhým kolem voleb naději na zisk 40 procent hlasů. Macronovo očekávané vítězství by mohla ohrozit nízká volební účast. Jen několik hodin před začátkem debaty opět požádal končící prezident Francois Hollande voliče, aby svůj hlas odevzdali Macronovi.

Macrona ve videonahrávce podpořil i bývalý americký prezident Barack Obama.

V prvním kole dostal Macron 24 procent hlasů a Le Penová 21,3 procenta. Oba politici tak nyní bojují o stoupence ostatních poražených kandidátů z prvního kola. Jde zejména o skoro 40 procent hlasů, které dostali dohromady pravicový konzervativec Francois Fillon a levicový radikál Jean-Luc Mélenchon. 

Macronovo hnutí by vyhrálo parlamentní volby

Podle aktuálního průzkumu agentury Opinionway by Macronovo hnutí Vpřed! mohlo v nadcházejících parlamentních volbách získat nejvyšší počet hlasů. Na druhém místě by se podle ankety, o níž informoval deník Les Echos, umístili konzervativci a centristé, na třetím s velkým odstupem socialisté a až na čtvrtém Národní fronta Marine Le Penové.

Podle průzkumu by hnutí Vpřed!, které vzniklo teprve v loňském roce, v Národním shromáždění získalo 249 až 286 křesel, což se blíží absolutní většině. Na druhém místě by skončili konzervativci a centristé (Republikáni a Svaz demokratů a nezávislých), kteří by obsadili 200 až 210 křesel. Socialisté by oproti současnému stavu výrazně ztratili a dosáhli jen na 28 až 43 křesel. Národní fronta by získala 15 až 25 mandátů a radikální levice šest až osm.

Anketa zveřejněná deníkem Les Echos je první, jež se vztahuje k parlamentním volbám, které se uskuteční v červnu. Věnovala se možným výsledkům hlasování v pevninské Francii, tedy nikoli ve francouzských zámořských územích, a rozdělovala tak pouze 535 mandátů. Francouzské Národní shromáždění má celkem 577 křesel.

Emmanuel Macron a Marine Le Penová
Zdroj: Visualcapitaist.com/ČT24