V centru Paříže útočil Karim Cheurfi. Úřady potvrdily jeho totožnost

Do finále kampaně zasáhl teror - v ikonických kulisách Paříže (zdroj: ČT24)

Pachatelem čtvrtečního teroristického útoku na policisty na Champs-Elysées byl Karim Cheurfi narozený v roce 1977, potvrdil pařížský prokurátor. Na třídě Champs-Élysées zastřelil útočník ve čtvrtek večer policistu, další dva těžce zranil. Po smrti je i samotný střelec, kterým byl podle médií muž už dříve vyšetřovaný kvůli terorismu. Při incidentu byla lehce zraněna kolemjdoucí německá turistka.

Podle francouzských médií střílel v centru Paříže devětatřicetiletý Francouz, který žil na východním předměstí metropole. Policie ho již v minulosti vyšetřovala v souvislosti s terorismem, uvedla agentura AFP.

„Identita útočníka je známa a byla ověřena,“ řekl prokurátor Francois Molins. S ohledem na vyšetřování ale odmítl jeho totožnost odhalit. Podle agentury AP, která má k dispozici dokumenty o policejním vyšetřování, policie prohledávala byt devětatřicetiletého Karima Cheurfiho v poklidné čtvrti pařížského předměstí Chelles.

Cheufri byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu, odsouzen byl k patnácti letům vězení. Policejní zdroje také uvedly, že dotyčný byl letos v únoru zadržen kvůli podezření, že vyhrožoval policistům zabitím, kvůli nedostatku důkazů byl ale propuštěn.

K atentátu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Vydala prohlášení, podle něhož byl pachatelem útoku její bojovník. Útočníkův pseudonym „Belgičan Abu Yussef (abú Júsuf)“ naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil.

Belgická prokuratura ale odmítla, že šlo o Belgičana. „Al-Belgiki znamená Belgičan, ale to je velice široký pojem,“ uvedl mluvčí belgické federální prokuratury. Podle něj neexistuje žádný důkaz, že útočník byl z Belgie.

Poblíž těla útočníka se našla rukou psaná poznámka na obranu teroristické organizace Islámský stát. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování. Vyšetřovatelé také v autě atentátníka našli korán.

V rozhlasovém rozhovoru mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet uvedl, že druhého podezřelého muže identifikovaly belgické bezpečnostní složky a vyrozuměly o tom francouzské úřady. Brandet následně agentuře AFP řekl, že hledaný muž se sám přihlásil na komisařství v Antverpách na severu Belgie. O této skutečnosti informovala také agentura Belga.

Francouzská policie také podle zdrojů z právního prostředí zadržela tři příbuzné atentátníka, které vyslýchá. Francouzské ministerstvo vnitra uvedlo, že policisté byli zasaženi záměrně. Je však prý příliš brzy říci, jaký byl motiv útoku. 

Případ vyšetřuje protiteroristické oddělení

Okolnosti pařížského útoku ukazují na teroristický čin, prohlásil prezident Francois Hollande, který na pátek svolal mimořádnou bezpečnostní schůzku vlády. „Útočník byl neutralizován, celá čtvrť byla uzavřena a osoby na místě byly evakuovány. Jsme přesvědčeni, že stopy, které bude sledovat šetření, odhalí aktéry tohoto teroristického činu,“ poznamenal Hollande.

Vyšetřování případu převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. To je podle zpravodaje ČT ve Francii Petra Zavadila jedna z indícií, která by mohla potvrdit domněnky, že se skutečně jednalo o akt terorismu.

„Měl to být člověk, kterého údajně znaly především francouzské tajné služby. Ale dosud nevíme, zda byl útočník napojený na teroristické struktury či na nějaký organizovaný gang,“ dodal Zavadil.

Policejní odbory na Twitteru uvedly, že policista byl zastřelen v autě, které čekalo na zelenou. Útočník údajně vystoupil z vozu, který projížděl okolo, a začít bezprostředně pálit na policisty v autě. Ti jeho střelbu stihli opětovat a smrtelně jej zranili.

Policie vyzvala lidi, aby se vyhnuli třídě Champs-Élysées. Tu záhy po útoku zaplnily stovky příslušníků bezpečnostních sil včetně členů speciální zásahové jednotky.

Maximální mobilizace bezpečnostních sil

K útoku došlo tři dny před nedělním 1. kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření.

Aktuální téma před volbami: bezpečnost ve Francii (zdroj: ČT24)

Prezident Hollande v projevu zdůraznil, že policie a další bezpečnostní složky budou v nejvyšší možné pohotovosti, a to zvláště s ohledem na nedělní hlasování. Vyjádřil také soustrast rodině zabitého policisty a blízkým zraněných. „Vzdávám hold policistovi, který byl podle zavražděn,“ uvedl Hollande.

Chci zopakovat naše odhodlání bojovat proti terorismu zde, ale také všude jinde.
Francois Hollande

Útok odsoudili i všichni kandidáti na post prezidenta, kteří ve čtvrtek večer absolvovali v přímém přenosu na veřejnoprávním kanále France 2 svá poslední předvolební televizní vystoupení. Kvůli útoku zrušili své mítinky v závěru kampaně naplánované na pátek. 

Útok ukončil předvolební kampaň

Policejní zásah na Champs-Élysées
Zdroj: Reuters/Christian Hartmann

Ve svých prvních reakcích vesměs především vyslovovali účast příbuzným mrtvého policisty a jeho zraněných kolegů.

Kandidát konzervativní pravice Francois Fillon také vyzdvihl potřebu bojovat proti mezinárodnímu terorismu a islamismu a spolupracovat při tom i například s Ruskem nebo Íránem. Levicový radikál Jean-Luc Mélenchon vyzval spoluobčany k tomu, aby nepropadali panice, a zdůraznil, že terorismus demokracii neporazí.

„Není možné zanechat našim dětem bezbrannou zemi,“ prohlásila ve čtvrtek večer nacionalistka Marine Le Penová, podle které neučinila současná vláda dost pro to, aby chránila své občany.

Centristický kandidát a bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron, který má s Le Penovou podle průzkumů největší šanci postoupit do druhého kola, spoluobčany varoval, že ohrožení terorismem je už stálou součástí, s níž je potřeba naučit se žít. 

Prezidentští kandidáti později vydali obsáhlejší vyjádření. 

Vydáno pod