Poslední předvolební debata: Mélenchon chce až 90procentní daň, Le Penová odchod z eurozóny

Ve Francii končí předvolební kampaň (zdroj: ČT24)

Poslední předvolební vystoupení v televizi mají za sebou kandidáti na francouzského prezidenta. V přímém přenosu na veřejnoprávní televizi France 2 vesměs zopakovali svá známá stanoviska. Centrista Emmanuel Macron, který vede předvolební preference, slíbil urychlení výstavby nových bytů, aby zabránil růstu cen nemovitostí a nájmů, které způsobují bytovou krizi. Lídr radikální levice Jean-Luc Mélenchon se vyslovil pro ještě rovnostářstější společnost, nacionalistka Marine Le Penová zdůraznila nutnost opuštění eura a tvrdšího boje proti terorismu. Podle nejnovějšího průzkumu by nedělní první kolo voleb vyhrál Macron s 24 procenty hlasů před Le Penovou, která by získala 21,5 procenta.

Všech 11 politiků dostalo nejprve příležitost se vyjadřovat po čtvrt hodině samostatně a poté přišlo na řadu společné vystoupení na pódiu u řečnických pultů.

Bývalý Fillonův spolupracovník pro ČT: Výsledek těchto voleb bude do poslední chvíle nejistý (zdroj: ČT24)

První vystoupil na základě losu Jean-Luc Mélenchon, kterého předvolební preference řadí na třetí místo a který opět kladl důraz na zavedení většího rovnostářství v zemi. Dosáhnout toho chce zavedením 14 příjmových kategorií, z nichž ta nejvyšší nad 35 tisíc eur měsíčně by platila 90procentní daň. Zdůvodnil to potřebou snížení daňové zátěže vůči středním vrstvám.

Slíbil také zaručené zaměstnání pro ty, kteří chtějí pracovat, a to rozšířením veřejně prospěšných prací, jejichž náklady na financování by nesl stát.

V politické rovině slíbil více demokracie zavedením většího množství referend a hlavně možnosti odvolatelnosti politiků, a to včetně prezidenta státu, pokud by se sešlo dostatečné množství nespokojenců. Podle něho by šlo o milion lidí.

V zahraniční politice Mélenchon slíbil nezávislost na velmocích, kritizoval přitom například bombardování Sýrie Američany bez skutečné konzultace se spojenci a v rámci OSN. Odmítl obvinění z blízkosti k Rusku, což doložil například tím, že by nebral na zřetel jejich požadavky na stažení raket z východní Evropy, pokud by tak Rusové neučinili také.

Odmítl také, že by byl zaměřený proti Evropské unii. Zdůraznil, že chce pouze dotáhnout do konce požadavky dosavadních vlád, znepokojených nevýhodami, které pro postavení země znamená společná evropská měna euro či fiskální nerovnost mezi zeměmi EU. Zdůraznil, že se mu podaří vyjednat pro Francii příznivější podmínky pod hrozbou vystoupení z Unie.

Aktuální téma před volbami: bezpečnost ve Francii (zdroj: ČT24)

Le Penová kritizovala dohodu s Tureckem

Marine Le Penová, která je nyní v preferencích druhá, zopakovala potřebu návratu k národní měně, protože jinak je razantní domácí ekonomická politika s prorůstovými a proinvestičními opatřeními nemožná. Jiná cesta, kterou odmítá, je snižování sociálních dávek. Zároveň odmítla, že by razantně zdražil dovoz, včetně ropy, podle ní by frank oslabil jen v řádu několika procent.

Marine Le Penová
Zdroj: Reuters

Proti Evropské unii zaútočila ještě jednou v souvislosti s uzavřením migrační dohody s Tureckem, která výměnou za miliardy eur zastavila příliv migrantů a uprchlíků do Evropy.

Le Penová obvinila německou kancléřku Angelu Merkelovou, že vše dojednala s Ankarou bez opravdové konzultace s ostatními členy EU, které tak vystavila tureckému „vydírání“. Hovořila přitom o dalším příkladu národního ponížení Francie.

Le Penová zopakovala také potřebu uzavření a kontroly hranic. Zdůraznila rovněž potřebu zostření boje proti teroru zejména pomocí důkladnějšího vyhošťování imigrantů či naturalizovaných Francouzů s plným trestním rejstříkem. I ona uvedla, že hodlá v závažnějších krocích využívat referenda, protože vše hodlá dělat ve „jménu lidu“.

Macron je pro velké investice do vzdělání

Centrista Emmanuel Macron potvrdil svůj záměr zrušit většinu daní z nemovitostí, aby ulehčil vlastnictví v bytové oblasti. Kladl důraz na potřebu na investice do školství, snížení počtu žáků ve třídách, aby zlepšil podmínky jejich vzdělávání. Zkritizoval současné poměry s „pokrytectvím rovnostářství“, kde se podle něho kvalita výuky prudce propadá. Zdůraznil také potřebu investic do celoživotního vzdělávání.

V zahraniční politice se postavil na stranu Západu ohledně postoje k syrskému režimu prezidenta Bašára Asada, kterého je podle něho zapotřebí zbavit všech chemických zbraní. Vyslovil se pro bezpodmínečnou likvidaci Islámského státu a zajištění fungujícího státu, tedy zabránění situace, která vznikla po pádu diktátorských režimů - například v Iráku nebo v Libyi.

Fillon: V Sýrii je třeba konstruktivně spolupracovat s Ruskem

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24

Pravicový konzervativec Francois Fillon, který se o třetí místo v preferencích dělí s Mélenchonem, řekl, že je pro rozhodný boj proti zahraničnímu i domácímu islamismu. Vyslovil se pro zákaz salafismu, jakožto konzervativního islamismu zpochybňujícího základy francouzské republiky. V otázce Sýrie se vyslovil pro konstruktivní spolupráci s Ruskem, bez jehož souhlasu nejde zbavit Sýrii Asadova režimu.

Zdůraznil potřebu reformy státního byrokratického systému a varoval, že státní úředníci budou muset pracovat více a lépe při menším počtu, pokud chtějí vydělávat více a mít jistotu zaměstnání. Řekl také, že lituje, že se mu v době úřadování ve funkci premiéra nepodařilo zlepšit situaci ve Francii zejména v oblasti nezaměstnanosti. 

  • Do páteční půlnoci mají kandidáti možnost oslovit občany na předvolebních mítincích, většina z nich však svoje shromáždění zrušila kvůli čtvrtečnímu útoku na pařížské třídě Champs-Élysées.

  • V průběhu pátku mohou být ještě zveřejněny poslední průzkumy. Poté už je kampaň zakázaná, samotné hlasování se uskuteční v neděli. První odhady výsledků by měly být známé v ten samý den okolo 20:00.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který byl proveden ještě před atentátem a který zveřejnila televize BFM TV, by centristický kandidát a bývalý ministr hospodářství Emmanuel Macron měl vyhrát první kolo s 24 procenty hlasů. Nacionalistka Marine Le Penová by měla 21,5 procenta, kandidát konzervativní pravice a bývalý premiér Francois Fillon 20 procent a levicový radikál Jean-Luc Mélenchon 19,5 procenta.

Průzkumy před francouzskými prezidentskými volbami
Zdroj: The Economist