Le Penová označila zastřeleného policistu za mučedníka. Podle Macrona chtějí teroristé šířit strach

Policista, který přišel o život při čtvrtečním útoku v Paříži, je dalším z mučedníků terorismu. Řekla to kandidátka francouzských nacionalistů na prezidentskou funkci Marine Le Penová. Druhý z hlavních favoritů voleb, centrista Emmanuel Macron, v reakci na incident uvedl, že teroristé chtějí narušit hlasování ve volbách a jejich cílem je rozsévat strach. Podle konzervativce Francoise Fillona musí země ukázat, že je jednotná a že nemá strach. Francouzský premiér Bernard Cazeneuve obvinil Le Penovou a Fillona, že se z útoku snaží vytěžit snadný politický kapitál.

Nacionalistka Le Penová vyzvala současnou vládu, kterou soustavně obviňuje z nedostatku aktivity k zajištění bezpečnosti, k okamžitému vyhoštění migrantů s plným trestním rejstříkem.

„Válka, která je proti nám vedena, je nemilosrdná a neúprosná. Každý chápe, že ji nemůžeme prohrát,“ řekla před novináři. Tento boj je podle ní veden s cílem podřídit zemi totalitní ideologii. „Jména těchto nových obětí se zařazují na dlouhý seznam mučedníků terorismu,“ dodala kandidátka, která má bezpečnost za jednu ze svých priorit v předvolební kampani.

Le Penová také řekla, že by měly být uzavřeny všechny islamistické mešity v zemi a všichni kazatelé nenávisti vyhoštěni.

Macron: Hrozba terorismu je stálá

Centrista Macron vyzval k jednotě národa a za hlavní politické úkoly do budoucna označil zajištění bezpečnosti občanů. V ranním pořadu televize RTL také zopakoval, že Francie žije pod stálou hrozbou terorismu a žít tak bude i nadále.

Zároveň zkritizoval plány svých hlavních politických soupeřů, konzervativce Francoise Fillona i nacionalistky Le Penové na odebírání občanství osobám odsouzeným kvůli terorismu. Označil to za neúčinné opatření, které pachatele od jejich činů neodrazuje. Ve skutečnosti je to podle něj čirá politická demagogie.

Fillon: Jsme ve válce, která bude dlouhá

Konzervativec Fillon připomněl, že ve Francii stále platí výjimečný stav, který podle něj potrvá ještě hodně dlouho. „Jsme ve válce, která bude dlouhá. Protivník je mocný, jeho síť je hustá a jeho komplicové žijí mezi námi a vedle nás,“ řekl Fillon. Politik uvedl, že již léta upozorňuje na to, že Francie čelí islámskému totalitarismu, který chce zničit její civilizaci.

Tvrdil, že „někteří“ ještě zcela nepochopili rozsah toho, čemu země čelí, a přislíbil, že jako prezident se proti tomu postaví s „železnou rukou“. Slíbil, že v zahraniční politice bude usilovat hlavně o zničení organizace Islámský stát (IS), která se k čtvrtečnímu atentátu přihlásila.

Slíbil zvýšení počtu míst ve vězeních a větší množství prostředků pro ozbrojené síly. Fillon řekl, že hodlá vyjednat v Evropské unii změnu schengenské dohody s cílem zvýšit ostrahu francouzských hranic.

Cazeneuve kritizoval Le Penovou a Fillona

Podle francouzského premiéra Bernarda Cazeneuvea se Le Penová a Fillon snaží z útoku vytěžit snadný politický kapitál. Vadí mu, že oba politici obvinili jeho vládu, že nebere bezpečnostní rizika v zemi dostatečně vážně.

Cazeneuve se zostra pustil zejména do Le Penové, která vyzvala mimo jiné ke kontrole hranic či k vyhošťování cizinců, kteří představují pro Francii riziko. Upozornil také, že od teroristického útoku v listopadu 2015 jsou hranice pod kontrolou, desítkám tisíc lidí se zabránilo ve vstupu do země a desítky osob již byly vyhoštěny.

Bernard Cazeneuve
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Předseda vlády upozornil, že Le Penové Národní fronta (FN) v posledních letech systematicky hlasovala proti všem protiteroristickým opatřením uzákoňovaným ve francouzském, ale i v Evropském parlamentu.

Francouzský premiér kritizoval také Fillona, který byl premiérem za vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho. Cazeneuve reagoval na Fillonovo vyjádření,  že varoval nynější socialistický kabinet před hrozbou islamismu a že bude usilovat o zesílení policie a armády. Cazeneuve ale připomněl, že to bylo právě za Fillona, kdy ozbrojené složky v rámci úsporných opatření přišly o desítky tisíc příslušníků. 

Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa bude mít útok velký dopad na nadcházející francouzské prezidentské volby. Napsal to na Twitteru. „Další teroristický útok v Paříži. Lid Francie už toho o moc více nesnese. Na prezidentské volby to bude mít obří dopad,“ uvedl Trump. Někteří analytici naznačují, že atentát by mohl přinést hlasy kandidátům, kteří zastávají radikální přístup.