Vaše daně nás zajímají, rozhodly se vzkázat Trumpovi tisíce Američanů

V několika městech probíhají demonstrace za zveřejnění daňových přiznání prezidenta Donalda Trumpa. Podle organizátorů se mají k protestu připojit desítky tisíc lidí po celé zemi. Bílý dům detaily publikovat odmítá, podle Trumpa to zajímá jen média, ne veřejnost. Lidé proto chtějí dát najevo, že to není tak úplně pravda.

Trump odmítl zveřejnit daňová přiznání, což jeho předchůdci dělali po více než 40 let, připomíná Reuters. Podle něj stále probíhá audit. Podle kritiků navíc daňové přiznání nevypovídá nic o čistých příjmech nebo o jeho obchodních vazbách.

„Nemyslím si, že by to někoho zajímalo, s výjimkou některých novinářů,“ řekl Trump v září v rozhovoru pro ABC News. Část jeho přiznání ale nedávno zveřejnila média.

Demonstrace pod názvem „Daňový pochod“ pořádají levicově orientované skupiny ve více než 150 městech včetně těch evropských, Japonska či novozélandského Wellingtonu.

Demonstrace proti Trumpovi
Zdroj: Mark Makela/Reuters

Pochod se koná v den, kdy je v USA poslední termín pro odevzdání federálních daňových přiznání. Protesty přitom zřejmě odstartoval jediný tweet z ledna, kdy komik Frank Lesser napsal: „Trump prohlašuje, že se nikdo o jeho daně nezajímá. Příští masový protest v Den daní by měl dokázat, že se mýlil.“

Z průzkumu Quinnipiac University zveřejněného 4. dubna vyplývá, že více než dvě třetiny respondentů by chtěly, aby Trump o daních veřejně informoval. Další nedávné průzkumy přitom dopadly podobně, připomíná Reuters.

Uložit