Policie zavřela kvůli hrozbě útoku nákupní centrum v Essenu, zadržela dva muže

Policie se rozhodla na celý den uzavřít obchodní středisko v západoněmeckém Essenu kvůli varování od zpravodajských složek ohledně bezprostřední bezpečnostní hrozby. Policie předpokládá, že svým opatřením zabránila teroristickému útoku v jednom z největších obchodních center v Německu. Podle německých médií odvolávajících se na informace z bezpečnostních kruhů má případ islamistické pozadí. Policie v souvislosti s výstrahou vyslýchala dva muže a prohledala jejich byty.

Muži byli zadrženi v nedalekém Oberhausenu. Policie oba vyslechla a prohledala jejich byty. Následně se několik policejních jednotek objevilo i v oberhausenském nákupním centru Centro. 

Podle bulvárního listu Bild stojí za plány na útok v Essenu radikální organizace Islámský stát. Německý bojovník IS prý ze Sýrie vydal příkaz k útoku několika osobám v Německu a poskytl jim rovněž návod k výrobě bomby. Útok se měl odehrát odpoledne a podomácku vyrobené bomby zřejmě měly být ukryty do batohů a odpáleny sebevražednými atentátníky v různých částech obchodního střediska, tvrdí Bild. V sobotu centrum běžně navštíví kolem 60 000 lidí.

Policie obdržela varování tajných služeb o možném teroristickém útoku na nákupní centrum Limbecker Platz v pátek. „Nákupní středisko a přilehlé parkoviště zůstaly zavřené, zatímco stovka policistů střežila, aby nikdo nemohl vstoupit dovnitř. Policisté vyhnali z budovy i směnu uklízeček,“ popsala situaci ze sobotního rána agentura AP. Policie kvůli hrozbě uzavřela také okolní stanice metra.

Policejní zásah v Essenu
Zdroj: Reuetrs

Na místě zasahovali policisté se samopaly a neprůstřelnými vestami.

Essen, který má téměř 600 000 obyvatel, zažil teroristický útok před necelým rokem. Loni v dubnu dva muslimští mladíci hodili bombu do sikhské modlitebny, při explozi utrpěli tři lidé zranění.

Německé zpravodajské služby odhadují, že v zemi žije kolem 10 000 radikálních islamistů, z nichž asi 1600 je podezíráno, že by se mohli dopustit násilí. Radikální organizace Islámský stát se přihlásila k loňskému útoku kamionem na vánočním trhu v Berlíně s 12 mrtvými, k jedné vraždě v Hamburku i k bombovému útoku sebevražedného atentátníka v Ansbachu s 15 zraněnými a k útoku muže se sekyrou, který ve vlaku v Bavorsku zranil pět osob.