Kněžími i ženatí muži? František řeší nedostatek duchovních

Kněžími by se do budoucna mohli stát i ženatí muži, u nichž by se ověřilo, že jsou výjimečně ctnostní a oddaní víře. Papež František to naznačil v rozhovoru pro německý list Die Zeit. Reagoval tak na nedostatek katolických kněží, který označil za „obrovský problém“.

Římsko-katolická církev by mohla být otevřená změně pravidel výběru kněží, jelikož dlouhodobě bojuje s nedostatkem duchovních. Podle Františka je třeba zvážit možnost, že by se kněžími stali i takzvaní „viri probati“, tedy osvědčení muži.

Církev by musela rozhodnout, jaké by byly jejich povinnosti. Pravděpodobně by tyto osoby působily v odlehlých komunitách. Mužům, kteří nejsou v manželském svazku a již se stali kněžími, by ale nebylo dovoleno se oženit, zdůraznil papež. „Dobrovolný celibát není řešení,“ dodal.

Papež František
Zdroj: Reuters

Katolická církev již nyní umožňuje některým ženatým mužům vysvěcení na kněze, ale jde spíše o výjimky – kupříkladu protestanty, kteří konvertují ke katolicismu. Ti mohou zůstat v manželském svazku v případě, že jim to schválí jejich manželky. Podobné je to v případě východní katolické církve.

Římsko-katolická církev je na základě určitých pasáží Bible přesvědčena o tom, že by se kněží ženit neměli, protože jednají ve jménu Krista, tudíž by měli dodržovat stejně jako Kristus celibát.

Ve své knize se František celibátu zastává, a to s jeho klady i zápory. Podle něj má církev s tímto pravidlem dlouhá staletí dobrých zkušeností, přičemž selhání bylo za tu dobu jen málo.