Rusko zřídilo informační vojska. Mají zajistit „chytrou, odbornou a účinnou propagandu“

Ochránit ruské národní zájmy dostaly za úkol zvláštní armádní jednotky, jež mají zajistit „chytrou, odbornou a účinnou propagandu“ a odhalovat lživé zprávy. Informoval o tom ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Byla vytvořena vojska informačních operací, která jsou mnohem efektivnější a silnější než cokoli, co jsme dřív v oblasti kontrapropagandy vytvořili,“ sdělil poslancům.

Jednotky byly vytvořeny „na ochranu zájmů národní obrany a pro boj v informační sféře“, sdělil šéf branného výboru Státní dumy Vladimir Šamanov.

Na poli propagandy se kromě ruského ministerstva obrany chce angažovat i tamní diplomacie. Ministerští úředníci už se prý pustili do projektu „odhalování smyšlených zpráv západních médií“. Výsledky budou publikovat na webu.

Za příklad vylhané zprávy označila mluvčí ministerstva zahraničí informaci o tom, že stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin, který v pondělí náhle zemřel v New Yorku, podlehl srdečnímu záchvatu. Západní novináři se podle Zacharovové zpronevěřili pravdě tím, že o příčině smrti informovali ještě před vydáním oficiální zprávy lékařů.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: Reuters/Yuri Kochetkov

Evropské tajné služby tvrdí, že Moskva se vedle falešných zpráv snaží destabilizovat vlády cizích států a ovlivňovat volby pomocí kybernetických útoků. Před tím varovala i bruselská skupina pro boj s propagandou Stratcom East. „Existuje tu dalekosáhlá, alespoň částečně organizovaná dezinformační kampaň proti EU, jejím politikům a jejím principům,“ sdělil před časem Spiegelu zdroj blízký pracovní skupině. 

Fenomén Fake News: Rusko jde do protiútoku (zdroj: ČT24)

Evropa musí od Ruska očekávat falešné zprávy, jejichž cílem bude podkopat důvěru v Severoatlantickou alianci, varoval šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel minulý týden na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

Jako příklad uvedl smyšlené zprávy o znásilnění litevské dívky německými vojáky. „Rusko netěší rozmísťování jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže pravděpodobně využije legální cesty, jako je propaganda, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto rozmísťování,“ uvedl Pavel.

Podle amerických tajných služeb Moskva ovlivňovala i volby prezidenta Spojených států. V odtajněné části zprávy o ruském vměšování do amerických voleb na začátku roku uvedly, že přímo Vladimir Putin a ruská vláda usilovali o to, pomoci Donaldu Trumpovi v jeho šancích na zvolení tím, že zdiskreditují Hillary Clintonovou.

S tímto úsudkem údajně souhlasí Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i NSA (Národní bezpečnostní agentura). Moskva to dlouhodobě popírá.

Dezinformace odkrývá i zvláštní centrum v Česku

V Česku se bojem proti zahraničním i domácím dezinformacím a propagandě věnuje od začátku roku Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Svá zjištění má za úkol předat policii, armádě a tajným službám. Jedna z jeho částí se také specializuje na zjišťování dezinformací z otevřených zdrojů a jejich vyvracení.

Podle ministra vnitra Milana Chovance by lidé měli díky CTHH získat pravdivou informaci během několika minut nebo hodin, útvar ale prý nebude vnucovat lidem pravdu ani provádět cenzuru. Vznik centra kritizoval mimo jiné prezident Miloš Zeman.